Disse kommuner er værst til at tage sig af deres gamle

Der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvordan man behandler syge og svage ældre. Hér er de 10 kommuner, der gør det værst

Et specialiseret sygeplejerske-team, som drives af tre kommuner, har forebygget et hav af indlæggelser. Det nyder bl.a. Oda Nielsine Sørensen, 96, godt af. Hér er sygeplejerske Jeanette Breiling på besøg Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Sundhedsstyrelsen skrider nu for første gang ind og fastsætter en række kvalitets-standarder, som dikterer, hvilken hjælp de ældre skal kunne forvente fra kommunen i akutte situationer, hvor deres tilstand forværres, og de har brug for specialsthjælp fra erfarne sygeplejersker.

Åragen er, at der har vist sig at være stor forskel fra kommune til kommune på, hvordan man behandler syge og svage ældre.

Dét måles blandt andet på andelen af »forebyggelige« indlæggelser, som kan være f.eks.  indlæggelser som følge af dehydrering, blærebetændelse, forstoppelse og tryksår.

At en indlæggelse er forebyggelig vil sige, at det i nogle tilfælde vil være muligt for f.eks kommunen at opspore tidlige tegn på sygdommen og via en tidlig og rettidig indsats forhindre, at borgerens tilstand bliver indlæggelseskrævende.

De kommuner, der gør det værst, har således et højt antal forebyggelige indlæggelser:

Disse 10 kommuner klarer sig værst – forebyggelige indlæggelser blandt ældre, antal pr. 1.000 ældre:

Ishøj: 105,7

Brøndby: 96,3

Hvidovre: 89,8

Tårnby: 89,6

Albertslund: 89,4

Frederiksberg: 88,5

København: 87,9

Halsnæs: 87,5

Høje-Taastrup: 87,1

Thisted: 85,5

Kilde: Sundhedsministeriet