Disse fødevarer kan modarbejde din medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, antihistaminer, hudmidler mod bumser eller anden medicin, skal du passe på med visse fødevarer.

Broccoli indeholder K-vitamin, som kan nedsætte effekten af blodfortyndende medicin. free/ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mad og medicin kan være en farlig cocktail.

Visse føde- og drikkevarer kan hæmme effekten af medicin, fordi maden påvirker den måde medicinen optages, fordeles og nedbrydes i din krop på.

For eksempel kan grapefrugt og grapefrugtjuice mindske virkningen af nogle antihistaminer mod astma og høfeber samt kolesterolsænkende - og blodfortyndende medicin.

- Grapefrugtjuice hæmmer de enzymer i leveren, som omsætter lægemidlerne. Det kan medføre, at lægemidlerne hober sig op i blodet, og så kan man blive forgiftet, siger Kim Peder Dalhoff, overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Et enkelt glas grapefrugtjuice burde dog ikke skade, mener overlægen.

- Men hvis man drikker koncentreret grapefrugtjuice over et par dage, kan det have en effekt, siger Kim Peder Dalhoff.

Man må heller ikke indtage alkohol sammen med og i tre dage efter, at man har taget lægemidlet metronidazol, som anvendes til behandling af klamydia.

Hvis man drikker alkohol, risikerer man at få samme effekt som hvis man indtager alkohol samtidig med Antabus.

Hvis du tager blodfortyndende medicin, som indeholder stoffet warferin, skal du også passe på med at spise grøntsager med højt indhold af k-vitaminer som kål, broccoli, spinat, kikærter, sojaprodukter, tang og lever.

Det betyder ikke noget, hvis du spiser disse ting indimellem, selv om du er i behandling med warfarin, men hvis du spiser det dagligt i en uge, bliver den blodfortyndende effekt i medicinen mindre.

Af ukendte årsager mindsker avocado også virkningen af warfarin.

Hvis man tager hjertemedicin, der indeholder Digoxin, skal man være opmærksom på sin kost.

- Hvis du tager medicinen og lægger din kost om til en meget fiberrig diæt, kan du risikere, at effekten af medicin reduceres, siger Helle Jacobsgaard, farmaceut i Apotekerforeningen.

Mad med højt fiberindhold kan for eksempel være gryn, korn og frugt.

Noget vanddrivende medicin, kan også påvirkes af mad.

- Hvis du har et stort indtag af kalkholdige fødevarer som bananer og spinat, som man for eksempel laver smoothies af, kan du få et problem, siger Helle Jacobsgaard.

Hvis du tager visse typer antibiotika, som typisk udskrives mod infektion eller akne, må du ikke tage medicinen sammen med mælkeprodukter. Ikke engang meget små doser. Hvis du tager antibiotika, som indeholder stoffet tetracyclin med en kop kaffe eller the med mælk, kan man risikere at reducere virkningen, oplyser Helle Jacobsgaard.

Hun opfordrer til, at man altid læser indlægssedlen og tjekker, om der er visse fødevarer, man skal undgå sammen med den medicin, man tager eller spørger på apoteket.

 

Fakta: Pas også på med disse kombinationer

- Hvis du tager medicin mod tuberkulose, som indeholder Isoniazid, skal du passe på med lagrede ostetyper, avocado, rødvin og lever eller anden mad, der indeholder stoffet tyramin

- Hvis du tager medicin mod knogleskørhed, som indeholder alendronat eller risedronat, skal du passe på med kaffe og appelsinjuice

Kilde: Dansk Lægemiddel Information

/ritzau/FOKUS