Direktøren for verdens kvinder

Katja Iversen er direktør i den internationale organisation Women Deliver, som i denne uge indtager København. Hun kæmper for at gøre en forskel for kvinder og piger verden over.

En dansk kvinde er frontfiguren for den største globale kvindekonference i ti år. Målet er at styrke kvinders rettigheder og dermed forbedre verdensøkonomien. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hendes mormor voksede op under fattige kår. Hun gik i skole på bare fødder og arbejdede for at tjene penge til sin brors uddannelse. Som ung arbejde hun syv dage om ugen, for at hendes mand kunne komme igennem læreruddannelsen. Det var sådan, de kunne få det til at fungere. Meningen var, at hun selv skulle uddannes bagefter. Men det blev ikke til noget.

Mormorens historie minder Katja Iversen om, at forandring kan ske. Siden 2014 har hun været direktør i hovedsædet i New York for den internationale organisation Women Deliver, som i denne uge afholder konferencen af samme navn i København om kvinder og pigers helbred og rettigheder. Meget er sket på to generationer. Men historien inspirerede hende også til at kæmpe for verdens kvinder.

»Jeg er vokset op med en kvinde, som både havde klogskaben og drømmen om uddannelse, men aldrig fik det. Jeg er heldig, at jeg er vokset op et sted, hvor det er muligt. Og når vi er blevet givet noget, er det også vores ansvar at give noget tilbage,« siger Katja Iversen.

En jyde i New York

Katja Iversen brugte noget af tiden i gymnasiet på at engagere sig i Operation Dagsværk, hvor gymnasieelever arbejder en dag for at andre unge i verden kan få en uddannelse. Intressen for at hjælpe andre bliv vakt som frivillig, og senere blev hun også kampagneleder i organisationen.

Efter at være færdiguddannet i forvaltning og kommunikation på Roskilde Universitet – en uddannelse, hun selv siger tog lang tid, fordi den blev afbrudt af mere spændende kampagnearbejde – flyttede hun til udlandet. I første omgang til Rom for at arbejde for FN. Derefter var hun tilbage i Danmark som kommunikationschef for Sex og Samfund, inden hun flyttede til New York, hvor hun i dag bor.

Og efter lidt over to år som direktør for Women Deliver skal hun til sommer stå i spidsen som præsident efter stifteren Jill Sheffield, som går på pension. Det tror Suzanne Moll, der er souschef hos KVINFO og har kendt Katja Iversen i fem år, nok skal blive en succes.

»Der er en naturlig autoritet over det, som hun siger. Hun kommunikerer tydeligt, og derfor tror jeg ikke, at hun render ind i mange konflikter. Hun vakler ikke. Hun har en solid, jysk jordforbindelse,« siger hun om Katja Iversen, der er vokset op i Vestjylland.

Ifølge Suzanne Moll er der ingen tvivl om, at hun er stolt over, at København er blevet valgt til at afholde Women Deliver-konferencen. Også selv om hun nok ikke er på vej til at flytte hjem lige med det samme.

»Katja er en world traveler. Hun er jo som en fisk i vandet, når hun cykler rundt i New York fra FN-bygningen til Women Delivers hovedkontor,« siger Susanne Moll.