Din telefon er møgbeskidt: Har du husket at vaske den i dag?

Din mobiltelefon er en større bakteriebombe end dit toiletbræt. Derfor er det en god idé at rense sin telefon grundigt med sprit eller sæbe hver dag, lyder rådet.

Vi har mobilen med os over alt, og den samler masser af bakterier. Derfor er det en god idé jævnligt at gøre den rent. Foto: Michaela Rehle Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste kunne finde på at bruge det samme bestik i ugevis uden at vaske det af. Ikke desto mindre går de fleste rundt med en mobiltelefon på sig, der kun sporadisk eller aldrig bliver rengjort – og det er en fejl, fortæller Rie Mikkelsen, der er hygiejnesygeplejerske på Hvidovre Hospital. Det er nemlig mange af de samme bakterier som på bestikket, der ender på vores elskede smartphones, når vi bruger dem.

Derfor opfordrer hun til, at man hver dag enten vasker sin telefon med lidt sæbe på en fugtig klud eller spritter den af.

»Jeg tror ikke, at man skal være synderligt nervøs for at blive smittet ad den vej, men som med al anden rengøring handler det om at bringe niveauet af bakterier ned, så risikoen for at blive syg forbliver lille,« siger Rie Mikkelsen.

Et studie fra University of Arizona viser, at der findes ti gange flere bakterier på en mobiltelefon end på et normalt toiletbræt. Den sammenligning holder dog ikke helt, fortæller Rie Mikkelsen.

»Man kan ikke rigtig sammenligne de to. Det er nogle helt forskellige funktioner, og det vil også typisk være forskellige slags bakterier, der findes på toiletsædet og på telefonen. Vi skal jo helst ikke have bakterier fra afføring på mobiltelefonen, for så har vi været nogle grissebasser,« siger hun. »Det kan da forekomme, hvis man har en rest af afføring på fingrene, men ikke hvis man sørger for at have en fornuftig adfærd.«

Der findes endnu ikke nogle tal over hvor mange mennesker, der bliver smittet via bakterier på mobiltelefoner.

Ifølge Rie Mikkelsen er det dog ikke din egen telefon, du skal frygte, da den oftest vil rumme bakterier, som du allerede bærer på. Man skal være opmærksom, hvis man deler telefon med folk, der er syge eller har nedsat immunforsvar.

»Hvis du harker og hoster, og du så bagefter lægger mobilen fra dig i kantinen, kan det smitte andre, der sætter sig der,« siger Rie Mikkelsen.

For mange vil det store spørgsmål være, om man med god samvittighed kan tage mobilen med sig på toilettet? Det deler vandene. Nogle kan slet ikke undvære mobilen, mens de sidder der. Andre igen ser det som en frastødende vane, der oven i købet er kilde til unødig bakterieoverførsel.

Ifølge Rie Mikkelsen er der dog ikke noget entydigt svar.

»Der er noget, som mange har en holdning til. Jeg hører til dem, der siger, at mobilen bare har erstattet Anders And-bladets og Ekstra Bladets rolle. Hvis man husker at lægge telefonen væk, inden man gør det, man nu skal, og husker at vaske sine hænder, så kan jeg ikke se noget problem i det,« siger hun.