Din smartphone er en tikkende virusbombe

72 procent af os glemmer at sikkerhedskopiere vores smartphone. Det øger risikoen for at blive hacket.

Det er både på mobilen og computeren, at der er store huller i danskernes sikkerhed. Ny kampagne vil nu skabe fokus på området. Reuters/Dado Ruvic Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en ny kampagne vil Finansrådet og Digitaliseringsstyrelsen øge fokus på danskernes sikkerhed på nettet og mobilen.

Tal fra 2016 viser, at 72 procent af alle smartphoneejere glemmer at lave en sikkerhedskopi af deres telefon, og det er bekymrende, mener man i Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet.

Michael Busk-Jepsen, vicedirektør i Finansrådet, siger, at der er god grund at være opmærksom.

- Danske smartphones er i stigende grad mål for it-kriminelle, som forsøger at få adgang til bankkunders konti og personfølsomme oplysninger.

Tallene afslører også, at 29 procent ikke ved, hvordan de skal beskytte sig mod mails, der indeholder links eller vedhæftede filer, der kan indeholde virus eller være falske.

- Den vigtigste huskeregel er, at en bank eller anden offentlig myndighed aldrig vil bede dig give afgive personfølsomme oplysninger via et link i en mail eller sms, siger han.

Nicoline Toft lever som DJ af at spille musik. Hun har på egen krop og computer erfaret, hvor farligt det kan være, når man åbner tilsendte links uden at undersøge, hvad der ligger bag.

- Jeg fik tilsendt en link af en bekendt, og jeg troede, at det var en sang. Det var det ikke. Det var en virus, der gav ham adgang til min computer.

Der gik et år, før hun opdagede, at hendes computer havde været overvåget. Manden, der havde gjort det, havde overvåget hendes computer og tappet den for oplysninger, fandt politiet senere ud af.

- Det er dybt skræmmende at opdage, at folk har kunnet rode i de mest private ting. Jeg har efterfølgende gjort, hvad jeg kunne, for ikke at opleve noget lignende igen.

- I dag har jeg blandt andet sat tape på min computers kamera, og jeg åbner ikke længere ting, jeg får tilsendt, hvis jeg ikke ved, hvad det er, folk sender.

/ritzau/