Din medicin kan gøre dig overfølsom over for solen

Nogle typer medicin og cremer kan gøre huden ekstra følsom over for solens stråler.

Nogle typer medicin og cremer kan gøre huden ekstra følsom over for solens stråler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommersolen kan være hård kost for huden. Og faktisk kan huden være ekstra udsat, hvis du tager visse typer af medicin.

Det er ikke al slags medicin, der har den effekt, men der er nogle typer af piller og cremer, som gør huden ekstra følsom. Og så kan man risikere en såkaldt fototoksisk reaktion altså en lysoverfølsomhed, fortæller Jørgen Serup, professor og overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

»Det betyder, at lyset udløser reaktionen, men at det er sammen med et stof inde i huden. Det er et stof, man indtager eller får lokalt på huden, men man reagerer i kraft af lyset,« forklarer Jørgen Serup.

Tager man medicin, der gør huden mere følsom over for sollys, skal man altså være ekstra påpasselig.

»Man får en almindelig solforbrænding men ved meget lav tærskel. Hvis du er rigtig følsom, så bliver du forbrændt, hvis du går ud i måske bare 15-20 minutter på en sommerdag,« siger han.

Jørgen Serup påpeger dog, at det ikke er alle, der tager det pågældende medikament, der nødvendigvis vil blive ramt. Effekten og risikoen er nemlig individuel.

Den fototoksiske reaktion kan udløses af både piller og cremer men også af naturen.

»Allerbedst kendt er bjørneklo, som kan give nogle voldsomme reaktioner med store blærer, når man går ud i solen. Og mange andre planter kan også give det i mindre grad,« fortæller Jørgen Serup.

Derfor vil der også være en lille risiko forbundet med at bruge cremer med plantekomponenter, hvis de ikke er autoriserede.

»Risikoen vil være størst ved en krukke uautoriseret økologisk creme. De store kosmetikhuse kender jo dette fænomen og vil ikke have problemer med deres produkter, så de vælger ingredienserne ud fra det og tester for det. Så det vil være mindre foretagender med plantekomponenter,« siger Jørgen Serup.

Faktisk er det ikke bare lysfølsomhed, der kan øges. Visse typer af medicin kan øge risikoen for hedeslag.

Tager man medicin, der kan øge lysfølsomheden, er det vigtigt at tage sig sine forholdsregler.

»Undgå den værste sol, og brug solhat, tøj eller en god solcreme med beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. Medicin, der gør huden lysoverfølsom, kan blandt andet give udslæt, blærer og solskoldning. I særlige tilfælde kan man udvikle allergi over for medicinen efter en kort lyspåvirkning,« siger farmaceut Marianne Møller fra Medicinsk Dialog og forsker i medicininformation.

Lysfølsomheden behøver ikke sætte en stopper for, at man kan nyde sommeren eller tage på ferie, men man skal være særligt opmærksom på ikke at udsætte hud og øjne for stærk sol, siger hun.

Hvis det er medicin, man kan undvære, kan man eventuelt holde en pause på ferien, siger Marianne Møller men tilføjer:

»Men man skal ikke stoppe med at tage sin medicin uden at tale med en læge. Og det er for sent at stoppe, når først man sidder i flyet. Noget medicin tager en-to uger om at komme helt ud af kroppen.«

/ritzau/FOKUS