Din lørdagskylling er slagtet i Allahs navn

Så godt som alt dansk fjerkræ og en hel del dansk oksekød bliver halal-slagtet og er blevet det i årevis. Ellers ville slagterierne gå glip af millioner af kroner på grund af tabte eksportindtægter.

Halal-slagtning har i årevis været en helt fast del af dansk fjerkræproduktion. Akrivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset hvor du køber ind, så er din danske kyllingefilet krydret med en knivspids islam.

Med ganske få undtagelser er alle danske kyllinger nemlig halal-slagtet efter muslimsk tradition, hvor der afsiges en bøn, inden struben skæres over og dyret forbløder.

Oplysningen kan næppe kaldes en nyhed, for sådan har det været i op mod 40 år. Men spørgsmålet er, hvor mange danskere, der er klar over det? Det tør Christina Nygaard, seniorkonsulent i interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer, ikke spå om, men hun forklarer, at man kan læse bag på alle kyllingerne, at kødet er halal-slagtet.

»Det er bestemt ikke noget, slagterierne holder hemmeligt. Vi er meget åbne omkring det. Jeg tror, at folk er mere interesserede i, at fjerkræet er salmonellafrit,« siger hun.

Når kyllingerne ankommer til slagteriet, bliver de hængt op i kroge med hovedet nedad. Selve slagtningen indledes med, at en imam eller en særligt godkendt muslim siger en bøn over dyrene. Eksempelvis: »I Guds navn. Allah er den største.« I et dæmpet, beroligende lys bliver kyllingerne sænket ned i et elektrisk vandbad, som bedøver dem fuldstændig. Der går omkring fem sekunder fra de bliver trukket op af vandet, til de får deres hals skåret over af en automatisk kniv, så blodet kan løbe ud af deres små kroppe. Hele processen bliver overvåget af muslimen.

»Det vigtige er, at der går så kort tid som muligt, før de får halspulsåren og spiserøret skåret over, sådan at de ikke når at vågne,« siger Christina Nygaard.

En del dansk okse- og fårekød bliver også halal-slagtet, men Landbrug og Fødevarer har ikke opgjort den præcise andel.

Eksport for millioner

Langt størstedelen af det danske fjerkræ bliver spist i udlandet. Ud af en samlet produktion på omkring 184.000 ton fjerkrækød i 2010 blev ca. 150.000 ton til en værdi af omkring 2,34 mia. kr. eksporteret.

Den årlige merværdi ved at sælge til muslimske markeder er over 100 mio. kr., som danske slagterier ville gå glip af ved ikke at halal-slagte, forklarer Christina Nygaard.

»Vi har for eksempel en virksomhed i Danmark, som eksporterer fjerkræpølser til Mellemøsten. Den eksport ville ikke kunne fungere, hvis ikke kødet var halal-slagtet. Det er altså store eksportindtægter vi ville gå glip af, hvis ikke vi brugte halal-slagtning.«

Med jævne mellemrum dukker der historier om halal-slagtning op i medierne. I går skrev Ekstra Bladet for eksempel, at Hvidovre Hospital har indført halal-slagtet oksekød ved siden af fisk, svinekød og vegetarretter for at tage hensyn til muslimske patienter. Ganske vist for otte-ti år siden. Det fik i går Dansk Folkeparti til at kræve initiativet standset, fordi der ikke skal blandes muslimske hensyn ind i sundhedssektoren.

Alle dyr er bedøvede

I muslimske lande er det udbredt praksis, at halal-slagtning foregår uden bedøvelse. Det er der dog ingen danske slagterier, der har tilladelse til, understreger Fødevarestyrelsens kødkontrolchef, Niels Therkildsen.

»Vi er til stede dagligt på slagterierne, og vi kontrollerer løbende halal-slagtningerne. Det vigtigste er, at dyrene er bedøvede, når de bliver aflivet. Hvis de er det, så er vi tilfredse, for så er slagtningen i orden ud fra et dyrevelfærdssynspunkt,« siger han.

Han tilføjer, at Fødevarestyrelsen ikke har nogen holdning til, at religion og fødevareproduktion bliver blandet sammen.

»De produkter, der kommer ud til forbrugerne, er fødevaresikkerhedsmæssigt lige gode, hvad enten det er halal eller ej,« fastslår Niels Therkildsen.

Deltag i debatten: Vidste du, at så godt som alle danske kyllinger halal-slagtes? Og hvad er din holdning til det?