Dildo og pisk skal hjælpe gymnasieelever ind i festråd

Det er ikke kun på nordsjællandske gymnasier, at piger og drenge skal sutte på bananer og danse sexet for at blive optaget i festrådet. Det sker på en række af landets gymnasier, hvor det er en helt almindelig tradition. Den tendens skal ikke forbydes, lyder det fra rektor på Horsens Statsskole.

Det kræver opfindsom selvydmygelse og offentlig nøgenhed at komme med i de eftertragtede festråd på en række danske gymnasier. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Den sexistiske kultur på gymnasierne nord for København, der den seneste tid er blevet heftigt debatteret, er også at finde i resten af landet. I hvert fald når det kommer til optagelsesprøverne til festrådet.

Gymnasier som Gammel Hellerup Gymnasium, Ordrup Gymnasium og Øregaard Gymnasium har ellers fra flere sider måtte høre for, at de på grund af deres elever med velhavende forældre lever i en anden og mere sexistisk verden end resten af landet.

En verden, der kommer til udtryk i skoleevents, hvor piger skal sutte på bananer og drenge skal bedømme dem ud fra udseende, for at de kan blive inviteret til særlige arrangementer. Men inden resten af Danmarks forældre læner sig lettet tilbage, er det værd at nævne, at en lignende kultur er at finde på mange andre gymnasier.

For selv om en video på YouTube viser, at der på bl.a. Gammel Hellerup Gymnasium har været optagelsesprøver til festrådet, som har foregået i et klasselokale, hvor bl.a. drenge iført g-streng har givet lapdance til piger, er der tilsvarende optagelsesprøver på en række andre gymnasier, som Berlingske har været i kontakt med.

På gymnasiet Horsens Statsskole har håbefulde kandidater til festrådet lavet videoer, der indeholder alt fra fysisk smerte til nøgen befamling. Disse videoer har været vist i frikvarterer på skolen, bekræfter rektor.

En video fra tidligere års optagelsesprøver viser en næsten nøgen dreng på gymnasiets scene i frikvarteret. Han bliver foran resten af skolen banket bagi med en dildo – et show, der skal få ham ind i festrådet.

En anden video fra Horsens Statsskole er lagt på festrådets Facebook-side med opfordringen om at fungere som inspiration til dette års aspiranter.

I videoen bliver en nøgen 3. g-dreng vasket i et badekar af en anden dreng, mens han får skaftet af en toiletbørstet stukket mellem ballerne. Hans lem er dog censureret med digital sløring på videoen.

Sidste optagelsesrunde var således inspireret bl.a. inspireret af de såkaldte »husmorporno«-bøger, »Fifty Shades of Grey«. Her har to drenge lavet en video, hvor de nøgne slår hinanden med piske i numsen og kysser i dunkel belysning.

En lignende video har to piger lavet med piske, mens en dreng i en anden video bliver beskudt med en paintballpistol.

Kønshårsbarbering var grænsen

Rektor på Horsens Statsskole Flemming Steen Jensen er bekendt med videoerne og fortæller, at der er sat regler op for bl.a. omfanget af nøgenhed. Derfor blev et indslag sidste år stoppet, fordi drenge barberede kønshår af hinanden.

Det var dog den eneste video, der blev afbrudt, mens »Fifty Shades of Grey«-videoen i rektorens øjne var acceptabel.

»Eleverne leger med grænser og afsøger også grænsen mellem, hvad der er privat og offentligt. Det er en del af vores opgave at være med til at danne dem, og det skal vi via dialog. Samtidig skal de også have et rum, som vi ikke blander os i. Eleverne må gerne lave antydningenskunst, og jeg er ikke så forskrækket over, at de hentyder til BDSM-sex,« siger Flemming Steen Jensen.

Horsens Statsskole er blot en i rækken af gymnasier, hvor kulturen hos festrådene hurtigt får en sexistisk karakter. Således viser videoer fra gymnasier på bl.a. Fyn og andre steder i Jylland en lignende kultur, hvor optagelsesprøver og festråd er forbundet med sexisme.

Den kultur er også er en generel tendens hos gymnasiernes festråd, mener formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Veronika Schultz.

»Mit indtryk er, at festrådene er dem, der gerne vil gå til grænsen. Men i virkeligheden handler problemet om, at man ikke tager hånd om seksualitet på gymnasierne. Der er ingen debat om, hvad der er okay,« siger hun.

Den kultur er ikke i orden, lyder det fra Danske Gymnasiers formand, Anne-Birgitte Rasmussen.

»Der skal ikke være optagelsesritualer af sexistisk karakter. Det er jo åndsvagt. Man må tale med de elever, der står for det,« siger Anne-Birgitte Rasmusssens vurdering efter at have fået videoerne beskrevet – men uden selv at have set dem.

»Man risikerer at udelukke grupper af elever, som gerne vil være med til at arrangere fester, fordi det kun bliver elever med en bestemt tilgang til tingene, som kan komme ind,« mener hun. Hun mener, at gymnasier har ansvar for, at alle elever har mulighed for at deltage i det.

Rektor Jørgen Rasmussen fra Gammel Hellerup Gymnasium (GHG) har ikke ønsket at udtale sig om optagelsesprøver på GHG. Berlingske har dog fået at vide af elever, at vicerektor sad med til optagelsesprøverne i sidste omgang. Det skulle angiveligt være for at bremse elever i grænseoverskridende ritualer.