Digter trues efter tv-interview

Dødstrusler tikkede tirsdag ubønhørligt ind på DR2s Facebookside, efter den 18-årige digter Yahya Hassan mandag aften medvirkede i programmet Deadline på DR2.

Endnu en gang er ytringsfriheden sat alvorligt på prøve i Danmark. Det sker efter, at den 18-årige digter Yahya Hassan mandag revsede en såkaldt »underklasse af herboende muslimer« i studiet hos vært Martin Krasnik, skriver bt.dk.

Hykleri, dobbeltmoral og råddenskab er nogle af de ord, som Yahya Hassen anvendte, da han i Deadline gik i rette med sine forældres og sin egen generation af herboende muslimer.

Mere end 2.600 kommentarer blev i løbet af tirsdagen slået op på Deadlines Facebookside som reaktion på interviewet med Yahya Hassan. Og det var langt fra alle disse debatindlæg, der holdt sig inden for lovens rammer.

»Skyd dig selv«

»Skyd dig selv før en anden gør det.«

»Gid jeg ha haft en bazuka, havde han været færdig for længe siden!«

»Han skal fucking dø! Længer er den ikke!!!«

Dette er bare nogle af de indlæg, som ifølge DR i løbet af tirsdagen er observeret på Deadlines Facebookside. Og aldrig har man oplevet så voldsomme reaktioner efter et program, fortæller den overraskede chef for Deadline, Heidi Robdrup.

»Jeg kan ikke mindes, at vi på Deadline har oplevet en så hidsig debat i kølvandet på et indslag, og selvom der er masser af positive tilkendegivelser og ros til Yahya Hassan, så er der endnu flere stærkt kritiske indlæg, der især går på mangel på respekt for forældrene og religionen, som seerne læser ind i Yahya Hassans digte om en opvækst præget af vold,« siger Heidi Robdrup til dr.dk.

DR har efter de mange voldsomme kommentarer på Facebook meddelt, at alle trusler bliver registreret, slettet og politianmeldt.

Den 18-årige Yahya Hassan er optaget på Forfatterskolen i København og debuterer i næste uge med en digtsamling.

I lørdags bragte Politiken et interview, hvor Yahya Hassen for første gang i medierne luftede sin kritik af muslimer, »der er moderate efter behov.« Og i Deadline mandag lagde den unge digter heller ikke fingrene imellem i sin kritik af »den nydanske underklasse.«

»Der findes en generation af en masse dumme perkere, der render rundt og ikke anerkender det samfund, de lever i, og som ikke accepterer danskerne. Jeg kan simpelthen ikke forstå den mentalitet,« sagde Yahya Hassan til værten Martin Krasnik i Deadline mandag aften.

Deadline følger tirsdag op på den ophedede debat omkring den unge digter i endnu et program.

Ifølge programmets chef, Heidi Robdrup, tager den unge hovedperson hele sagen med sindsro på trods af de mange trusler. Det skriver dr.dk