Digitalt nedbrud plager landets apoteker

Du kan i øjeblikket ikke hente receptpligtig medicin hos apotekerne, med mindre du har en gammeldags, skriftlig recept på papir fra din læge.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle receptserverne på landets apoteker er tirsdag eftermiddag nede, hvilket betyder, at det ikke er muligt at afhente receptpligtig medicin, medmindre man har en skriftlig recept.

Nedbruddet skyldes et udfald i kommunikationen mellem apotekerne og den centrale receptserver i Danmark.

»Der er tale om en alvorlig fejl, og al kommunikation fejlede klokken 12.30. Vores leverandør har trukket alle stik ud og er netop nu i gang med en fejlfinding,« siger Birgitte Drewes, der er afdelingschef i National Sundheds-it, som administrerer receptserverne.

Nedbruddet berører alle med en elektronisk recept, der er udskrevet efter klokken 12.30. Hvis det ikke haster med at få medicinen, anbefaler Birgitte Drewes, at man venter med at henvende sig på apoteket til onsdag.

»Med mindre det er livsnødvendigt at få sin medicin, så ville jeg vente med at kontakte apoteket. Der er kø, og det vil der fortsat være,« siger Birgitte Drewes og fortsætter:

»Hvis det er medicin, der haster, kan man kontakte sin egen læge med henblik på at få en telefonrecept på den pågældende medicin,« siger hun.

Birgitte Drewes vil ikke sætte tid på, hvornår problemet er løst, men systemet er klædt på til at klare sig gennem nedbrud som dette.

»Efter klokken 16 begynder vagtlægerne at komme på arbejde, og er problemet endnu ikke løst, slår National Sundheds-it over på en faxløsning, så apotekerne kan modtage recepter. Men vi håber naturligvis, at tingene er normaliseret snarest muligt,« siger hun.