DI: Frygt og skepsis fylder for meget

Den hårde debat om velfærdsturisme kan begrænse vigtig indvandring af arbejdskraft, mener DI-direktør Karsten Dybvad. Helt forfejlet, svarer Søren Espersen.

»Vi vil alle sammen gerne være et sted, hvor vi er vel taget imod, hvor vi føler os velkomne og oplever gæstfrihed. Og det er det, vi skal arbejde med i forhold til udlændinge,« siger Karsten Dybvad. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske debat om udenlandsk arbejdskraft er kørt af sporet og handler alt for meget om bekymringer over velfærdsydelser til østarbejdere og social dumping. Det skygger for de enorme gevinster for Danmark, som den udenlandske arbejdskraft bidrager med.

Det mener Karsten Dybvad, direktør i Dansk Industri (DI), som repræsenterer omkring 10.000 virksomheder.

»Det dominerende i debatten har været frygten for, at der kommer udlændinge hertil og udnytter vores velfærdssystemer. Vi kunne godt glæde os noget mere over, at det er fantastisk, at udlændinge er med til at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark. Den dagsorden er for svagt repræsenteret i den offentlige debat,« siger Karsten Dybvad.

Når Dansk Industri på tirsdag afholder sit årlige topmøde under navnet »Velkommen, bienvenue, witamy« er det netop denne gæstfrie indstilling, som vi ifølge DI bør have, når vi tager imod udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde. Ellers vælger de andre lande at rejse til.

Beklagelig sprogbrug

Mens debatten om udlændinges – og især østeuropæeres – adgang til den danske børnecheck kørte, blev østeuropæere kaldt for »jordbærplukkere« af Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som mente, at de ikke burde have mulighed for at sende børnechecken til hjemlandet, »fordi man planter sine træsko i en jordbærmark en dag«. De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen, beklagede, at han havde sammenlignet østeuropæere med »græshopper«, som »hopper ind på marken, suger al energi ud og derefter hopper videre til næste mark«. Og Pia Kjærsgaard har talt for at afskaffe retten til børnecheck til »bærplukkere og andre polakker«.

Hvis man spørger Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann, mener hun, at tonen i debatten har været for hård, mens hun samtidig har forståelse for, at danskerne er bekymrede for, hvad der kommer til at ske i forhold til velfærdsydelserne.

»Debattonen har været for hård, og der er masser af folk, som kommer hertil og arbejder og bidrager. Det er nedværdigende og skaber associationer om, at eksempelvis østeuropæere ikke er anstændige. Det maner til frygt,« siger Mette Reissmann.

Dansk Folkeparti har ført en hård kampagne mod velfærdsturisme og social dumping, og det fortryder Sørens Espersen ikke. Han vil slet ikke anerkende, at udenlandsk arbejdskraft er en forudsætning for øget velstand.

»Hvordan kan vi have behov for udenlandsk arbejdskraft, når vi har en stor arbejdsløshed. Jeg forstår da godt, at industrien gerne vil have en hel masse billig arbejdskraft. Det er da enhver fabriksejers drøm, Men det har ikke spor at gøre med Danmarks velstand, og jeg forstår ikke, at han kan få sig selv til at sige det. Det er tværtimod et problem for dansk velstand, at der er lukket så meget op,« siger Søren Espersen.