DI: For mange indvandrere er usynlige for virksomhederne

28.000 flere indvandrere fra ikke-vestlige lande kunne tage på arbejde hver morgen, hvis alle kommuner var lige så effektive til at sende indvandrere i job som Ishøj, viser en beregning fra DI. Kommunerne tager beregningen med et gran salt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

115.000 indvandrere står i øjeblikket helt uden for arbejdsstyrken. Det er halvdelen af alle indvandrere fra ikke-vestlige lande ifølge tal fra Dansk Industri (DI).

Erhvervsorganisationen står i morgen bag et stort topmøde mellem aktørerne på integrationsområdet for at få flere af den gruppe indvandrere ind på arbejdsmarkedet.

Ifølge DIs beregninger er det blandt andet en svingende indsats blandt landets kommuner, der er med til at fastholde indvandrerne uden for arbejdsmarkedet.

For eksempel kunne 28.000 flere indvandrere komme i arbejde, hvis alle kommuner var lige så gode til at få indvandrere fra ikke-vestlige lande i arbejde som Ishøj.

Hvis alle kommuner blot var på niveau med den bedste fjerdedel af kommunerne, ville tallet være 20.000.

»En stor del af problemet ligger i, at mange indvandrere ikke er synlige for virksomhederne. De mange uden for arbejdsmarkedet søger ikke job, bliver ikke opkvalificeret og er ikke tilmeldt jobcentre og så videre. Det er derfor vigtigt, at kommunerne hjælper til med at få indvandrerne frem til arbejdsmarkedet«, siger vicedirektør Bolette Christensen fra DI.

I Kommunernes Landsforening (KL) efterlyser Erik Nielsen (S), borgmester i Rødovre og formand for KLs erhvervs- og beskæftigelsesudvalg, en bredere debat om integration.

»Undersøgelser, hvor man siger, at hvis man bare gør det og det, skal man tage med et gran salt, fordi de står meget isoleret. Der er stor forskel på, hvilket hjørne af verden indvandrerne i de forskellige kommuner kommer fra og dermed også, hvor parate de er til et job,« siger Erik Nielsen til Berlingske Tidende.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan. Men virksomhederne skal også være mere tålmodige med at hjælpe de mennesker i gang, der er på kanten af arbejdsmarkedet,« siger han.

Film og forældre
Det er anden gang, at aktørerne på integrationsområdet mødes til topmøde. Første gang var i 2005, da der blev efterlyst rollemodeller for indvandrere uden job.

De bliver nu en realitet. På topmødet præsenterer DI et ambassadørkorps af indvandrere fra danske virksomheder, der fra i morgen fortæller om deres arbejdsliv i små film, ved foredrag i foreninger, på uddannelsessteder og på netværksmøder i virksomhederne. Desuden lancerer DI en kampagne for unge tosprogede og deres forældre i Århus, København og Odense.

Skoler, virksomheder og vejledere står til rådighed på udvalgte dage i begyndelsen af 2008 med information om muligheden for en karriere i industrien. Og de unges forældre bliver inddraget, da de kan være en forhindring for at få de unge i gang.

»Mange ældre indvandrere råder de unge fra at arbejde i industrien, fordi de har et billede med sig fra hjemlandet af røg, støj og møg, som slet ikke stemmer overens med virkeligheden,« siger Bolette Christensen, der håber, at initiativerne vil hjælpe flere indvandrere i gang med et job.

»Vores filosofi er, at god integration går gennem arbejdsmarkedet,« siger hun.