DI: Færre unge skal pryde hovedet med huen

Dansk Industris direktør vil gøre det mere prestigefyldt at fravælge gymnasiet og i stedet tage en erhvervsuddannelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre unge skal have en studenterhue på hovedet, og flere skal blive faglærte. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, som vil have ændret de unges opfattelse af, hvad der er en prestigefyldt uddannelse.

»Mange forbinder det at uddanne sig så godt som muligt med, at man går i gymnasiet. Vi har brug for, at der bliver skabt mere prestige omkring erhvervsuddannelserne,« siger Karsten Dybvad.

Fra 2001 til 2012 er andelen af en ungdomsårgang, der går i gymnasiet, steget fra 59 til 72 procent, mens andelen, der tager en erhvervsuddannelse er faldet fra 32 til 20 procent. En fremskrivning fra Dansk Metal har vist, at der vil være 348.000 færre faglærte om 30 år.

»Men vi har brug for faglært arbejdskraft. Du kan ikke nøjes med de højtspecialiserede ingeniører, det er samspillet, der er så væsentligt,« siger Karsten Dybvad. Han mener også, at det kan højne respekten for erhvervsuddannelserne, hvis der stilles større krav til de unges kunnen.

Børne- og ungeminister Christine Antorini (S) er enig i, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse.

»Får du en lunken studentereksamen og ingen videregående uddannelse, så er du bare ufaglært med en studentereksamen. Men vi ved, at der bliver stor mangel på folk med en faglært uddannelse fremover,« siger hun.

Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening Jens Boe Nielsen erkender, at der måske sidder en til to elever i hver gymnasieklasse, som har for svært ved at følge med, og hellere burde tage en anden uddannelse.

»Men jeg synes helt ærligt, at man skulle starte med at koncentrere sig om alle de unge, der slet ingen uddannelse får,« siger han.

Deltag i debatten: Skal færre unge tage en studentereksamen og i stedet få en erhvervsuddannelse?