DF's vaccinebekymring skudt ned af eksperter

Dansk Folkeparti er bekymrede over, at Danmark ikke har indkøbt H1N1-vacciner til hele befolkningen. Sundhedsstyrelsen maner til besindighed.

En forsker i Dresden arbejder med fremstillingen af en vaccine mod Influenza A. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valentin Flauraud / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagfolk ser ingen grund til bekymring over, at Danmark kun har indkøbt Influenza A-vacciner til omkring en fjerdedel af befolkningen.

Dansk Folkeparti giver i dagens udgave af Politiken udtryk for bekymring om, hvorvidt Danmark er tilstrækkeligt rustet, når en bølge af H1N1-virus til efteråret ventes at skylle ind over landet.

I partiet undrer man sig over, at man herhjemme ikke har fulgt eksemplet i Sverige.

- Jeg spørger mig selv, hvorfor gør vi ikke som i Sverige, hvor alle bliver vaccineret? Hvorfor kører vi på en discountmodel, hvor det kun er udsatte grupper, der skal vaccineres?, spørger Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, i avisen.

Sverige får ikke vaccineret flere
Men selv om vi ikke har sikret os i samme grad som broderlandet, er der ifølge eksperter på området ingen grund til bekymring.

Der kan gå op til 25 uger, før de enkelte lande får leveret den første portion vaccine til de får den sidste. Overlæge og afdelingschef på Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak, forudser, at epidemien til den tid vil være ovre.

- Derfor vil alle lande, uanset hvilken strategi de har lagt, blive nødt til at prioritere, hvem der skal vaccineres først. Og i realitetens verden tror jeg ikke, at Sverige når at få vaccineret en større del af befolkningen, end vi gør, sagde han i går til Berlingske Tidende.

Også i Sundhedsstyrelsen er man ganske rolig.

- Vi overvejer selvfølgelig hele tiden, om der er grund til at ændre på strategien. Men vi har tænkt den grundigt igennem, og jeg er meget tryg ved den handlingsplan, vi har lavet, sagde Sundhedsstyrelsens forebyggelseschef, Else Smith, i går til Berlingske Tidende.

Danmarks handlingsplan går mere præcist på, at der er købt vacciner hjem til at vaccinere 1,55 millioner danskere. De skal først og fremmest bruges til at vaccinere sundhedspersonale og personer, der som følge af deres helbredsmæssige tilstand er særligt udsatte for virusen.

Ikke brug for paniske politikere
Pia Kjærsgaard slår da også fast, at hun ikke vil gøre sig til fagekspert på området.

- Der kan være god grund til, at vi gør, som vi gør. Og jeg miskrediterer bestemt ikke Sundhedsstyrelsens vurderinger. Jeg savner bare en sundhedsminister, der går ud og siger, at der er styr på det her, for det vil skabe tryghed på et område, som optager danskerne,

Den opfordring var sundhedsminister, Jacob Axel Nielsen, ikke sen til at følge op på.

- Mit budskab er klart og har været det fra starten: Ro på, skriver sundhedsministeren i et svar til Politiken.

Han mener i øvrigt ikke, at spørgsmålet om hvem, der bør vaccineres, er noget, som politikerne skal blande sig i.

- Sundhedsmyndighederne arbejder på højtryk og har hele tiden haft fuldstændig styr på situationen. Derudover er eksempelvis Sundhedsstyrelsen hver eneste dag ude med interview og facts om influenzaen. Det er ikke et arbejde, vi som politikere skal blande os i, for det har de færreste af os vist ret meget forstand på, skriver Jacob Axel Nielsen.

De omtalte vacciner er endnu ikke fremstillet, men de første mængder ventes leveret og klar til brug i de enkelte lande i oktober. USA meddelte i går, at de planlægger at vaccinere halvdelen af befolkningen.