DFs krav om fyring af DR-journalist vækker kritik: »Det viser massivt politisk underskud«

Det hører ikke et oplyst demokrati til, at Dansk Folkepartis Søren Espersen ønsker en navngiven journalist fyret for et dårligt interview. Sådan lyder kritikken fra SF, som mener, at Espersen begår et brud på armslængdeprincippet.

»Der, hvor det går helt galt for Søren Espersen, og hvor det minder om stater, hvor man ikke respekterer retsprincipper, er, når han bevæger sig væk fra at have en holdning til interviewet og til at sige, at han vil gå til kulturministeren for at få journalisten væk fra sit job,« siger SFs medieordfører Jacob Mark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Et interview i DR 2-programmet »Deadline« har skabt vild debat på sociale medier, hvilket ikke mindst er båret på vej af kritikken af selvsamme interview.

Manden, der satte ild til bålet, var Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, som utilfreds over interviewet mente, at det burde få konsekvenser for intervieweren.

»Han skal væk fra den stilling. Det mener jeg helt afgørende og vil også tage det op i Danmarks Radios bestyrelse, og jeg vil også gå til kulturministeren med det,« sagde Søren Espersen søndag til Berlingske.

Interviewet i »Deadline« var med Aia Fog, som er formand for Trykkefrihedsselskabet, der 18. januar tildelte en ytringsfrihedspris – Sapphoprisen – til en kontroversiel skikkelse. Modtageren var Tommy Robinson, der er højreorienteret aktivist, og som ifølge Facebook har fået slettet profiler på sociale medier med baggrund i racistiske ytringer, spredning af had og opfordring til vold.

I denne sag er Søren Espersen imidlertid gået alt for langt i en grad, der er noget nær undergravende for demokratiet, lyder det fra SFs medieordfører, Jacob Mark.

»Problemet er, at Søren Espersen som folkevalgt politiker og med til at lave medielovgivningen blander sig i ansættelser på en mediestation og bruger sin politiske magt til at diktere, om journalister skal være ansat eller ej,« siger Jakob Mark:

»Det er ikke bare et brud på armslængdeprincippet, det er nærmest at trænge sig ind i  maskinrummet og sige, hvordan det skal fungere, og det skal han ikke.«

Årsagen til Søren Espersens vrede bunder i en for DF-næstformanden at se mangel på nuancer. Baggrunden for interviewet er en smule teknisk, men handler dybest set om historierne, der florerer om Tommy Robinson.

Da Aia Fog bliver interviewet af journalist Steen Nørskov, bliver hun vist et klip med Tommy Robinson, som opsøger historikeren og skribenten Mike Stuchbery på dennes bopæl. I klippet ser man, at Tommy Robinson gentagne gange banker på døren, mens han råber efter Mike Stuchbery, som han i slutningen af klippet kalder for en kujon.

Robinson mener, at Stuchbery havde forbindelse til en aktivist, som havde truet hans børn på livet, og denne information mener Søren Espersen, at Deadline burde have medtaget.

Jacob Mark, hvad er der galt i, at han har den holdning?

»Der, hvor det går helt galt for Søren Espersen, og hvor det minder om stater, hvor man ikke respekterer retsprincipper, er, når han bevæger sig væk fra at have en holdning til interviewet og til at sige, at han vil gå til kulturministeren for at få journalisten væk fra sit job. Så vil han med politisk magt blande sig i, hvad journalister gør, siger og sender, og hvordan medierne opfører sig. Det mener jeg ikke, hører et oplyst demokrati til,« siger Jacob Mark.

Har Søren Espersen ikke en pointe i, at oplysningerne burde være forholdt Aia Fog?

»Jeg har ikke så mange holdninger til interviewet. Jo mere oplyst et grundlag en kilde kan udtale sig på i et interview, jo bedre er det. Jeg mener sagtens, at man kan diskutere, om man kunne have givet Aia Fog et mere oplyst grundlag,« siger han:

»Men derfra og så til at gå til ministeren for at få afskediget folk, der er en verden til forskel.«