DF vil lovgive om eksperter i pressen

Der skal laves lovregler for, hvornår medierne må bruge eksperters udsagn, mener DF.

Morten Messerschmidt vil stramme medieansvarsloven, så der indføres et nyt afsnit om god brug af eksperter i pressen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af de eksperter, der jævnligt optræder i medierne, bruger deres ekspertkasket til at fremme bestemte politiske holdninger. Og ofte har eksperterne slet ikke forsket i det, medierne lader dem udtale sig om. Det mener Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt, som konkret vil stramme medieansvarsloven, så der indføres et nyt afsnit om god brug af eksperter i pressen.

»Mit forslag retter sig mod medierne, som jeg mener, bør leve op til nogle regler for, hvad der må kræves af de eksperter, der anvendes. Mit forslag ville være: Saglighed, nøgternhed, tilbageholdenhed og videnskabelig ballast i form af hyppige udgivelser i relevante videnskabelige publikationer. Hvis eksperter skal adskille sig fra politikere, kræver det netop ekspertviden,« siger Morten Messerschmidt, der ikke vil sætte navn på de medier, som han mener, er de værste syndere.

DFs medieordfører, Morten Marinus, bakker fuldt op om forslaget, som han vil fremføre ved de snarlige forhandlinger om en revidering af medieansvarsloven.

Nyhedschef på TV 2 Michael Dyrby mener, at forslaget vil føre til »italienske tilstande«.

»Der er ikke brug for flere eksperter, der skal vurdere, om andre eksperter er gode nok,« siger Michael Dyrby.

Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, er enig og opfordrer Messerschmidt til at læse Grundlovens afsnit om ytringsfriheden.

Både partier i rød og blå blok vender sig imod forslaget.

»Det skal ikke skrives ind i loven, hvem medierne må kalde eksperter og i hvilke sammenhænge. Der er jo også almindelige borgere, som kommer til orde og har en politisk holdning om emner, som de hverken er hel- eller halvstuderede i,« siger medieordfører Ellen Trane Nørby (V), der dog hilser debatten om pressens brug af ekspertkilder velkommen.

Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen er endnu mere karsk i kritikken af forslaget, som han kalder »meningspoliti« og »censur«.

»Det vil være som at have censorer, som man i sin tid havde på Neues Deutchland, der bestemte, hvad man måtte sige og ikke sige,« siger han med henvisning til den store socialistiske partiavis i det daværende DDR.