DF vil kontrollere koranskoler

De private koranskoler modarbejder integrationen, mener Dansk Folkeparti. Derfor skal staten nu kontrollere, om koranskolerne indoktrinerer børn og unge, foreslår DF. Integrationsministeren er lodret uenig.

Selv om koranskoler er private og ikke modtager offentlig støtte, kræver Dansk Folkeparti, at de skal underlægges offentlig kontrol.

»Jeg bryder mig ikke om, at man sidder og terper Koranen. Det kommer der ikke noget godt ud af. Koranskoler er en selvmodsigelse i integrationen, for det er svært at integrere nogen, når de er i et miljø uden danskere. Koranskoler er med til at fastholde børnene i et parallelsamfund, fordi de ikke møder danske børn, som de gjorde, hvis de gik i en almindelig fritidsklub,« siger uddannelsesordfører Martin Henriksen (DF).

Han erkender dog, at det vil være et brud på normal praksis at føre offentlig kontrol med private foreninger.

»Hvis vi skal gøre noget ved de problemer, som der er i visse muslimske miljøer, så må vi desværre også være villige til at gå på kompromis med noget af det, som vi holder af,« siger Martin Henriksen.

Det vil integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) dog ikke høre tale om.

»Jeg ønsker ikke at udøve kontrol over, hvad man laver i 100 procent private foreninger. Forsamlingsfriheden er en af de helt grundlæggende demokratiske principper i det danske samfund. Den ret skal vi beskytte,« siger Rikke Hvilshøj.

Martin Henriksen bedyrer, at han også står vagt om forsamlingsfriheden.

»Vi vil bare gerne vide, hvad der foregår på koranskolerne,« tilføjer han.

Omkring 25 procent af alle muslimske børn i Københavns Kommune deltager ifølge DF i koranundervisning.

Efter et uanmeldt besøg af myndighederne er næste skridt for DF at forbyde koranskolerne.

»Hvis børnene på koranskolerne bliver udsat for en indoktrinering, som går på, at det er de religiøse spilleregler, der er gældende i det danske samfund, så er det selvfølgelig grobund for at lukke en sådan skole,« siger Martin Henriksen og henviser til de engelske erfaringer i kølvandet på de store bombesprængninger i London i sommeren 2005. Her viste det sig, at flere af bombemændene var elever på koranskoler.

De Konservatives integrationsordfører Henriette Kjær er positiv over for et offentligt tilsyn med koranskolerne. Hun mener dog, at det kan blive svært at finde lovhjemmel til, da koranskolerne ikke modtager tilskud fra det offentlige.

»Vi skal naturligvis undersøge sagen, fordi der er grænser for, hvad vi kan tillade af aktiviteter, der skader integrationen,« siger Henriette Kjær, der dog mener, man skal have en begrundet mistanke, før man indfører et tilsyn med koranskolerne.

Hos de Radikale mener man, at det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der foregår i visse dele af miljøet omkring koranskolerne. Men en eventuel særlov, som muliggør et tilsyn med koranskolerne, vil man ikke være med til. »Vi kan jo ikke gå ind og forhindre folk i at mødes. Det er en grundlæggende del af det danske samfund, så jeg tror, det gælder om at komme i dialog med koranskolerne i stedet for,« siger integrationsordfører Morten Østergaard.