DF vil ikke anerkende Kosovo

Inden regeringen har truffet beslutning om Kosovos fremtid som selvstændig stat, afviser DF at anerkende et selvstændigt Kosovo. Dermed kan DF og regeringen for første gang siden 2001 ende med at være uenige i udenrigspolitikken.

Dansk Folkeparti vil ikke være med til at anerkende Kosovo som en selvstændig stat. Regeringen træffer om kort tid sin beslutning om Kosovos fremtid, og hvis regeringen ender med at gå ind for et selvstædigt Kosovo, vil det være første gang siden 2001, at DF går imod regeringen på et væsentlig udenrigspolitisk spørgsmål.

»Det er lidt en underlig beslutning, som vi har været nødt til at træffe, for vi plejer jo at stå last og brast med regeringen om udenrigspolitikken,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Han sendte allerede i oktober et brev til udenrigsminister Per Stig Møller (K), hvor han opfordrer regeringen til ikke at være blandt de stater, som anerkender Kosovo. Det internationale samfund er i færd med at gøre Serbien uret, mener DF, som peger på at overrivningen af Serbien strider mod FNs Charter, som understreger medlemslandenes territoriale integritet.

»Det er ikke rigtigt, at en fuldt anerkendt stat med magt rives over. Det er ikke rigtigt, at en ældgammel stat og nation pålægges en historisk vidtrækkende straf, blot fordi man i en periode på nogle få år havde en forfærdelig ledelse,« siger Søren Espersen og tilføjer: »River man Serbien midt over vil det kunne skabe en frygtelig præcedens i andre lande, hvor man også har mindretal.«

Udenrigsminister Per Stig Møller regner først med at regeringen tager stilling til Kosovo-spørgsmålet sidst i januar, når sagen har været behandlet i FNs sikkerhedsråd.

»Vi skal lige se, hvad det er vi anerkender. Jeg må respektere, at Dansk Folkeparti har den indstilling til sagen, men sagen er bare ikke slut endnu,« siger Per Stig Møller, der i dag skal mødes med den serbiske udenrigsminister Vuk Jeremic.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, ønsker heller ikke at tage stilling til, hvad der skal ske med Kosovo, når FN-fristen udløber mandag.

»Det diskuterer vi, når situationen opstår. Det vigtigste er, at EU står samlet i det her spørgsmål, da det er EU som kommer til at stå med ansvaret,« siger Søren Pind til Ritzaus Bureau.

Kosovo har været under FN-administration siden 1999, da NATO greb ind for at forhindre en serbisk massefordrivelse af det store albanske flertal.

FN’s Sikkerhedsråd skal diskutere Kosovo-spørgsmålet den 19. december. Mens Rusland står på Serbiens side, er USA og det meste af EU fortaler for uafhængighed til Kosovo.