DF vil holde hjemsendelsesaftale hemmelig

Dansk Folkeparti foreslår, at regeringen i fremtiden hemmeligholder aftaler om tvangshjemsendelser for at undgå kirkebesættelser og andre protestaktioner.

Hvis aftalen med Irak om at hjemsende afviste asylansøgere var blevet holdt hemmelig, havde vi undgået de seneste dages kirkebesættelser. Det mener Dansk Folkeparti, som derfor foreslår, at regeringen fremover holder den slags aftaler for sig selv.

- Når irakerne er sendt hjem, vil Dansk Folkeparti foreslå, at hjemsendelsesaftaler i fremtiden hemmeligholdes, således at afviste asylansøgere ikke længere får mulighed for at spekulere i manifestationer til ære for medierne, skriver partiets næstformand, Peter Skaarup, i dag i sit seneste ugebrev.

Knap 300 irakiske flygtninge i Danmark står til at blive tvangshjemsendt i de kommende måneder som konsekvens af den nye hjemsendelsesaftale, der blev indgået onsdag i sidste uge. Det fik omkring 30-40 af dem til fredag at besætte Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, i protest mod aftalen. Søndag flyttede de til Brorsons Kirke på Nørrebro, hvor menighedsrådet indtil videre har givet dem lov til at blive.

Peter Skaarup foreslår, at offentligheden først får noget at vide om tvangshjemsendelserne, når Rigspolitiet har alt på plads, så asylansøgerne kan sendes ud med det samme.

- Tvangshjemsendelserne kunne være foregået mere smertefrit både for de afviste irakere og for det danske samfund, hvis der ikke først havde været den store debat i medierne omkring en aftale, siger Peter Skaarup.

DFs næstformand afviser, at kravet om at hemmeligholde informationer om tvangshjemsendelsesaftaler er problematisk i forhold til folkestyret.

- Fordi det har hele tiden ligget fast, at irakerne skulle tilbage. Desuden er det mere rigtigt, at de får det at vide direkte og personligt i stedet for at skulle høre om hjemsendelsen gennem medierne. Så det er ikke, fordi jeg ikke vil have en offentlig debat om det. Spørgsmålet er bare tidspunktet, siger Peter Skaarup.

/ritzau/