DF vil diktere præcise straffe til dommerne

Bandepakken virker ikke efter hensigten, og DF vil have mere detaljeret lovgivning. S kalder det galimatias.

Dansk Folkeparti mener, at Folketinget skal diktere domstolene mere præcist, hvordan de skal straffe banderelateret voldskriminalitet. Det siger formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), efter at det er kommet frem, at der endnu ikke har været en eneste sag om dobbelt straf for vold begået i forbindelse med bandekonflikten.

Den dobbelte straf var en væsentlig del af den såkaldte bandepakke fra i sommer, som skulle sætte hårdt ind mod bandekriminaliteten.

»Det kunne tyde på, at vi skulle angive en minimums-straf,« siger Peter Skaarup til Berlingske Tidende. »Vi kan strikke lovgivningen sammen mere detaljeret, så man klart anviser dommerne hvordan man skal bruge loven.«.

Det er rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen, der i går i Jyllands-Posten bekræfter, at anklagemyndigheden endnu ikke har haft en eneste sag om dobbelt straf for banderelateret vold. Den anden del af bandepakken straffes for mildt, mener rigsadvokaten. Det drejer sig om minimumsstraffen på ét års fængsel for ulovlig våbenbesiddelse.

Der er afsagt 32 domme, men der er ikke den store forskel på straffen for at gå med skarpladt pistol på gaden og på at have et gammelt gevær hængende hjemme på væggen. Det er for mildt, mener Rigsadvokaten, der vil have to prøvesager for Højesteret.

»Tilsyneladende er indholdet i bandepakken ikke slået igennem,« siger Peter Skaarup. Han bebuder spørgsmål i retsudvalget til justitsminister Brian Mikkelsen om .hvorfor loven ikke er brugt fuldt ud, og hvordan han vil sikre, at intentionen om strengere straffe også føres ud i livet.

Det ser dog ud til, at Dansk Folkeparti står ret alene med planen om at påtvinge den dømmende magt automat-afgørelser. Socialdemokraterne, der var med til at vedtage bandepakken, kalder tanken for »galimatias«. Og Venstre afviser blankt at stramme bandelovgivningen.

»Vi har brændt nallerne så meget på knivloven (der påtvinger syv dages arrest til alle, der bærer f.eks. en hobbykniv af en bestemt længde, red.), så jeg vil kraftigt fraråde at indføre minimumsstraffe i større omfang. Det er det glade vanvid. Jeg nærer ikke samme mistillid til domstolene som Peter Skaarup,« siger Karen Hækkerup (S).

Også regeringspartiet Venstres retsordfører Kim Andersen opfordrer til at slå koldt vand i blodet.

»Vi skal acceptere, at det tager tid at finde niveauerne,« siger Kim Andersen.

De tre retsordførere er alle meget tilfredse med, at Rigsadvokaten får sagerne om ulovlig våbenbesiddelse prøvet ved Højesteret.

Justitsminister Brian Mikkelsen var ikke til rådighed for en kommentar i går.