DF tror på kompromis

Dansk Folkeparti er klar til at forhandle med regeringen om den økonomiske plan med skattelettelser og reformen af kvaliteten i den offentlige service.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Partiformand Pia Kjærsgaard (DF) venter, at regeringen snarest indbyder Folketingets partier til forhandlinger.

Skatteplanen med lettelser for 10 milliarder kroner, som Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen er blevet enige om, skal bl.a. finansieres ved at forhøje energiafgifterne, og det er en klar radikal mærkesag. Til gengæld er den skruet sådan sammen, at den i den nuværende form er uspiselig for Dansk Folkeparti, der mener, at skatteplanen vender den tunge ende nedad, fordi folk med høje indtægter får de største lettelser.

- Den skal afbalanceres langt mere socialt ansvarligt, siger Pia Kjærsgaard. Dansk Folkeparti er til gengæld meget positiv over for regeringens forslag til kvalitetsreform.

- Kvalitetsreformen, som desværre druknede i debatten, er jeg meget positiv over for, men hvad angår skatten, er det et forkert tiltag, regeringen har taget, siger Pia Kjærsgaard.

Alligevel forventer hun, at Dansk Folkeparti og regeringen kan blive enige om skatten.

- Det er vi da blevet før, så det bør også kunne ske denne gang. Det er rigtig mange penge samlet set, og det er egentlig meget få af dem, vi er uenige om, siger Pia Kjærsgaard.

Forud for præsentationen af planerne tirsdag var luften på Christiansborg tyk af valgrygter. Men Anders Fogh Rasmussen benyttede ikke lejligheden til at udskrive folketingsvalg, da han sammen med Bendt Bendtsen og finansminister Thor Pedersen (V) fremlagde regeringens nye udspil til skattelettelser, 2015-plan og kvalitetsreform.

Imidlertid lod Anders Fogh Rasmussen tirsdag aften en dør stå åben for, at han udskriver valg.

- Hvis det hele kører fast, og det ikke kan lade sig gøre at komme fremad, så har vi ifølge den danske grundlov den mulighed, at statsministeren kan bede om at få sit mandat fornyet, sagde han til DR TV-Avisen.

- Jeg har hele tiden en pligt til at sørge for, at vi kan komme igennem med vores politik, og nu studerer jeg meget nøje, hvad partierne har sagt, og så må vi håbe, at det kan lade sig gøre at komme igennem med det, vi har lagt frem, sagde han.

Statsministeren blev spurgt, om den bebudede lettelse i topskatten er til forhandling.

- En mindretalsregering skal jo ud og have et flertal, og nu vil jeg nøje studere, hvad der er blevet sagt, sagde Anders Fogh Rasmussen, som også blev spurgt, om han helst vil have Dansk Folkeparti eller De Radikale og deres nye formand, Margrethe Vestager, om bord.

- Margrethe Vestager har sagt noget pænt om planen. Men der er det problem, at hun ikke rækker til et flertal. Jeg skal have nogle andre med, sagde statsministeren.

/ritzau/