DF takker ja til flere værnepligtige. Men ikke på grund af Rusland

DF's forsvarsordfører Marie Krarup frygter ikke angreb fra Rusland, men tager alligevel varmt imod regeringens ønske om flere værnepligtige. S-ordfører er derimod skeptisk.

Flere unge skal i trøjen, hvis det står til regeringen og DF. Arkivfoto: Maria Hedegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Claus Hjort Frederiksens ønske om flere værnepligtige i det danske forsvar får en varm modtagelse af Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

»Det har vi foreslået længe. Vi skal både have flere værnepligtige, og værnepligten skal være længere,« fastslår Marie Krarup.

Forud for de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig siger Claus Hjort Frederiksen til TV2, at han godt kunne ønske sig »lidt flere værnepligtige.«

»Mit hjerte banker for værnepligt. Jeg har selv været inde i 12 måneder, og værnepligten har den styrke, at der sker en social sammenblanding. Det har nogle kvaliteter for et samfund,« siger ministeren til TV2.

Frygter ikke Rusland

Parterne er dog langt fra enige om årsagen til behovet. Hvor Claus Hjort Frederiksen peger på den stigende trussel fra Rusland som den altoverskyggende årsag, afviser Marie Krarup, at den østlige stormagt udgør en konkret trussel mod Danmark.

»Dén debat har efterhånden kørt i 1.000 år. Her er jeg enig med Forsvarets Efterretningstjeneste i, at der ikke er en umiddelbar risiko for et russisk angreb mod Danmark,« siger Marie Krarup, der i stedet peger på andre argumenter:

»En selvstændig stat har altid behov for et stærkt forsvar, så man ikke kan løbes over ende af hvem-som-helst. Husk på hvordan verden så ud 10. september 2001 (dagen før terrorangrebet mod New York, red.). Dengang havde ingen forestillet sig, at Danmark kort efter skulle indsætte soldater i Afghanistan. Verden er uforudsigelig, og derfor skal en suveræn stat have styrker, der er klar til uforudsete hændelser,« siger Marie Krarup.

Når ikke NATO-mål

Både regeringen og Dansk Folkeparti lægger op til et betydeligt løft i de danske forsvarsudgifter.

Ingen af parterne ønsker dog at sætte tal på, hvor mange flere penge, Forsvaret skal tilføres i forbindelse med det kommende forsvarsforlig. Men Marie Krarup erkender, at Danmark næppe foreløbigt vil nå op på NATO’s mål om, at forsvarsbudgettet bør være to procent af bruttonationalproduktet (BNP). I dag bruger Danmark 1,14 procent af BNP på forsvaret.

S-ordfører er skeptisk

Ud over Dansk Folkeparti er også Socialdemokratiet og de Radikale med i det nuværende forsvarsforlig. Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen er »skeptisk« over for en udvidelse af værnepligten.

»Vi ved, at en meget stor del af de værnepligtige dropper ud af forsvaret, så snart værnepligten er overstået. Her ville jeg langt hellere bruge penge på at forsøge at rekruttere og fastholde de værnepligtige, vi allerede har, i stedet for bare at indkalde flere,« siger Henrik Dam Kristensen.

Han er dog helt enig med Claus Hjort Frederiksen i, at en mere usikker verden stiller helt andre krav til det kommende forsvarsforlig. Han peger på den øgede aggressivitet fra Rusland i Østersøområdet, international terrorisme og usikkerhed om USA’s præsident Donald Trumps loyalitet over for NATO som faktorer.

»Vi skal tænke anderledes, end vi hidtil har gjort. Og vi vil slet ikke afvise, at Forsvaret skal tilføres flere penge. Vi vil bare sikre os, at det sker på baggrund af kloge analyser, og hér er jeg ikke sikker på, at flere værnepligtige er den rette vej at gå,«  siger Henrik Dam Kristensen.