DF stejler før forhandlinger

Skattepakken skal ændres grundlæggende for at få DFs støtte, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl, før forhandlinger.

Regeringen skal skrue skattepakken helt anderledes sammen for at få støtte fra Dansk Folkeparti, som er imod at sænke topskatten og hæve energiafgifterne. Mens partiet ikke regner med, at topskatten lempes, hæfter De Konservative sig ved, at Dansk Folkeparti ikke stiller ultimative krav.

Det siger politisk ordfører Pia Christmas-Møller til Ritzau før fredagens forhandlinger i Finansministeriet. Her forhandles skattepakken med partierne af finansminister Thor Pedersen (V), økonomiminister Bendt Bendtsen og skatteminister Kristian Jensen (V).

- Det er ingen hemmelighed, at Dansk Folkeparti er imod skattelettelser. Jeg har lagt mærke til, at Pia Kjærsgaard ikke har stillet ultimative krav før forhandlingerne. De er et meget vigtigt signal. Jeg går ud fra, at alle partier i dag (fredag) - ikke mindst Dansk Folkeparti og regeringspartierne - søger frem mod et fælles resultat, siger hun.

De Konservative peger på, at skattepakken på godt ti milliarder kroner er nøje afstemt. Pakken lemper mellem- og topskatten mod at hæve energiafgifterne og fastholde bruttoskatten på 8 procent, så den ikke sænkes til 7,5 procent.

- Balancen i regeringens skatteplan er meget nøje afmålt. Derfor går regeringen til forhandlingerne med det klare formål, at balancen afspejles i resultatet, siger Pia Christmas-Møller.

Skattepakken skal grundlæggende ændres for at få støtte fra Dansk Folkeparti, fastslår finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

Partiet stiller ikke ultimative krav, men Dansk Folkeparti forventer ikke, at topskatten lempes, siger han.

- Dén situation har jeg svært ved at forestille mig. Vi går til forhandlingerne med det udgangspunkt, at regeringen er klar til at flytte sig. Det er en mindretalsregering, som har fremsat et forslag, som der ikke er flertal for i Folketinget. Når de indkalder til forhandlinger, må det være, fordi regeringen er indstillet på at ændre sit forslag, siger han til Radioavisen.

Udenfor Christiansborg står de største fagforeninger splittet. Dansk Metal støtter regeringens forslag om at hæve grænsen for topskatten, og mener faktisk at lettelsen ikke er vidtgående nok. Godt 23.000 metalarbejdere skal stadig betale topskat, selv om regeringen hæver grænsen med 16.500 kroner, påpeger forbundsformand Thorkild E. Jensen.

- Den rammer ikke det formål, den havde fra begyndelsen - at det skulle være de højestlønnede og velstillede - som betalte topskat, siger han.

Formanden for det største LO-forbund 3F, Poul Erik Skov Christensen, er imidlertid helt uenig med Thorkild E. Jensen.

- Det vil give en asocial skævvridning af dette samfund. Man kan være lidt i tvivl, om der er et råderum til at give skattelettelser, hvis man vil have et velfungerende velfærdssamfund. De, der har de laveste lønninger og det hårdeste arbejde og de arbejdsløse, får ikke noget ud af det, siger han til Radioavisen.

/ritzau/