DF skærper nazikritik af Tyskland

DF kalder nu Tyskland for en »neurotisk nation«, der stadig har problemer med landets nazifortid. Venstre tager skarpt afstand fra udtalelserne.

»Når jeg siger, at det er en neurotisk nation, så er det ikke bare kritik. Det er en analyse, som også rummer noget medfølelse,« siger Jesper Langballe. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti fremturer nu igen med kritik af Tysklands nazifortid på trods af, at VK-regeringen har opfordret Dansk Folkeparti til at holde inde med nazibeskyldningerne i grænsedebatten.

I et debatindlæg i Berlingske i dag beskylder DF-profilen Jesper Langballe Tyskland for at være »en neurotisk nation, der bestandigt forfølges af sin fortids skygge. Og i sit desperate forsøg på at besværge nazifortiden bort, bruger Tyskland EU til at skabe det overnationale monster, der skal danne brandværn mod nationalismens ild.«

En karakteristik, som ikke falder i god jord i statsministerpartiet:

»Vi opfatter Tyskland som en rigtig god samarbejdspartner og tager skarpt afstand fra de sammenligninger omkring Nazityskland og de meget hårde udfald, der har været mod Tyskland,« siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Jesper Langballe kan ikke selv se noget problem i kritikken af tyskerne, som ifølge Langballe ikke er fremsat i ond hensigt.

»Når jeg siger, at det er en neurotisk nation, så er det ikke bare kritik. Det er en analyse, som også rummer noget medfølelse. Det er synd for tyskerne, at de til stadighed er plaget af deres egen nazifortid. Jeg synes, de skulle tage og glemme den. Det er ikke morsomt at lide af national neurose.«

Plaget af fortidens skygge

Hvorfor er det nødvendigt for jer at blive ved med at kritisere tyskerne for deres fortid?

»Fordi det gør dem træls at have med at gøre. Det går ud over os andre, at Tyskland hele tiden har det problem og skal bevise, at de er stuerene. Hvorfor skal de begynde at diktere et lille naboland og prædike moral overfor os? Det er, fordi de er plaget af deres fortids skygge,« siger han.

Dansk Folkepartis kritik af tyskerne har henover weekenden bragt forholdet til VK-regeringen ned under frysepunktet, efter at tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) lørdag beskyldte DF-leder Pia Kjærsgaard for at være »udansk« og hendes udfald mod Tyskland i grænsedebatten for et »udtryk for utrolig dårlig opdragelse«.

Både Venstre og Konservative har taget afstand fra Rønn Hornbechs meget personlige kritik af samarbejdspartneren i DF. Men en række venstrefolk, herunder EU-parlamentarikeren Jens Rohde og tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg, bakkede op om kritikken fra Rønn.

DF tager til genmæle

I dag tager Dansk Folkeparti til genmæle overfor Birthe Rønn Hornbech med et debatindlæg af Jesper Langballe under overskriften »Udansk – det kan du selv være!«

Det er i dette indlæg, at Jesper Langballe udbygger DFs kritik af Tysklands problemer med fortiden. Han kan ikke selv se noget problem i, at Dansk Folkeparti går op imod regeringspartierne med kritikken af Tyskland, selv om udenrigsminister Lene Espersen (K) har været på diplomatisk overarbejde den seneste tid med blandt andet et besøg hos Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, for at genetablere det dansk-tyske forhold.

»Vi er vidt forskellige partier. Vi er EU-kritiske, og regeringspartierne er EU-begejstrede. Sådan er det på Christiansborg. Det afgørende er, at vi er enige om den grænseaftale, vi har indgået,« siger Langballe.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til Jesper Langballes indlæg fra Rønn Hornbech. Men via mail skriver hun: »Jeg skriver et nyt indlæg, når jeg har set hans indlæg.«