DF-profil om høj smitte blandt indvandrere: »Det virker, som om der er berøringsangst«

Den uforholdsmæssigt høje smitte blandt indvandrere i Danmark har flere mulige årsager, men ingen af dem kan forklare hele problemet. Det får Dansk Folkeparti til at beskylde regeringen og myndighederne for berøringsangst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At coronavirussen har en etnisk slagside, ved vi. Men at det er 70 procent af alle nye smittede i Danmark, der har en anden etnisk baggrund end dansk, er nyt.

Det fremgår af et notat, som Berlingske er i besiddelse af, og dette får Dansk Folkeparti til at rette kritik mod myndighederne og regeringen for ikke at have styr på situationen. Det forklarer partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, tirsdag morgen over for TV 2 News.

Liselott Blixt mener ikke, at regeringen tager problemet alvorligt.

»Det er dybt bekymrende, at 70 procent af dem, der er smittede, har en anden oprindelse end dansk. Der bør man selvfølgelig vide, hvordan det er opstået. Er det, fordi man har en anden adfærd, er det, fordi man ikke forstår sproget, er det, fordi man har et arbejde, der gør, at man er i særlig risiko? Det bør man vide, hvis man skal tage den her smittespredning alvorligt,« siger hun.

Notatet, der kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis opgave det er at foretage smitteopsporing, nævner, at en række arrangementer kan have haft en indflydelse på stigningen, selv om dette ikke kan forklare hele stigningen.

»Der har været nogle større eidfester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand, og fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen,« står der i notatet.

Det slås fast, at arrangementerne ikke tidsmæssigt kan forklare stigningen blandt de etniske grupper, idet udbruddet ifølge styrelsen tog fart 31. juli.

»Vi ser jo netop, at det er et Ringsted-slagteri med polske arbejdere og Aarhus med somaliske og libanesiske borgere, som står for en stor del af den her smitte. Når man spørger ministeren eller myndighederne, hvordan det er opstået, fordi man er kommet med nogle løse udsagn om, at det kan være en stor begravelse, en stor eidfest eller andre ting, så bliver vi jo nødt til at vide, hvad det er,« siger Liselott Blixt i TV 2 News:

»Vi har et beredskab, og det skulle jo gerne være sådan, at så snart man ved, at nogen er smittet, så kontakter man dem, de har været sammen med, og får en historik over forløbet. Det har man gjort andre gange – også når der har været skiturister fra Italien. Det synes jeg bare ikke, de har været lige så dygtige til i de her tilfælde.«

Ifølge Berlingskes oplysninger var der tale om en begravelse for den aarhusianske rapper Shmur, der 22. juli blev skudt og dræbt på en parkeringsplads ved Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus.

»Når man spørger, får vi ikke svar, så det virker som om, at der er berøringsangst, fordi det er mennesker, der er af anden etnisk karakter end dansk. Det er et kæmpestort problem. Er det, fordi de har gået og krammet og kysset hinanden, er det, fordi de ikke forstår, at der er en coronavirus, man skal passe på? Det, synes jeg faktisk, er meget vigtigt,« siger Liselott Blixt:

»Der er rigtigt mange danskere, som også er socialt udsatte, har kroniske lidelser og så videre, og de har vidst, hvordan de skal forholde sig, blive hjemme og lade være med at gå til større selskaber. De er ikke gået steder hen, hvor der er 500 mennesker, der har gået tæt på hinanden. De er blevet derhjemme og har beskyttet sig selv og deres egne.«