DF-profil: Et spørgsmål om tid, før soldater patruljerer i områder i København

Hvis bandekonflikten i København skal under kontrol, kan det blive nødvendigt med soldater i bestemte bydele. Det mener Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen mener, at det er nødvendigt med soldater i bestemte bydele af København, hvis bandekonflikten skal under kontrol. Forslaget afvises af Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hvis ikke snart den verserende bandekonflikt bliver stoppet og striben af eksplosioner i København hører op, så kan danske soldater komme til at patruljere i dele af byen.

Det mener Martin Henriksen, der ikke opnåede valg til Folketinget tidligere i år efter 14 år på tinge. Han er dog fortsat en del af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, ligesom han er blevet udnævnt som leder af et udvalg, der skal ideudvikle ny politik for partiet.

»Jeg tror, at vi som samfund på et tidspunkt bliver nødt til at sende soldater på gaden eller uddanne helt nye særlige politienheder, som kan sættes ind i bestemte bolig- eller byområder og være fysisk og massivt til stede over længere tid. Vi skal simpelthen gøre meget mere, og vi skal finde på noget nyt,« siger Martin Henriksen til Amager Bladet. Over for Berlingske yddyber Henriksen mandag morgen, at han mener, at soldater i gaderne vil medføre et par ting:

Dels vil det betyde, at flere kan patruljere, når det ikke kun er politiets opgave, og dels vil det sætte en streg under situationens alvor, siger han til Berlingske. Det skal gøre det sværere for de kriminelle at agere, når der er flere til at holde øje med dem.

Martin Henriksen fortæller, at han ikke har et »brændende ønske« om at se soldater i de københavnske gader, men han mener, at det alligevel kan ende der, hvis bandekonflikten og eksplosionerne fortsætter. De relevante myndigheder kan derfor lige så godt gå i gang med at overveje, hvordan man vil håndtere situationen, »når og hvis den opstår«. Til Berlingske siger oplyser Henriksen, at han tror vi meget vel kan se soldater i de københavnske gader »inden for et års tid eller to«.

»Når det går rigtig galt, så bliver folk desperate, og selv om de færreste politikere vil tale om det, så kan de hurtigt føle sig presset til at gøre noget ekstraordinært, hvis eksplosionerne og skyderierne fortsætter,« siger Martin Henriksen til Amager Bladet.

Det er forsvarets samt politiets ledelse, regeringen og politikerne på Christiansborg, som ifølge Martin Henriksen bør tage hul på en diskussion om, hvordan det konkret kan lade sig gøre at indsætte soldater i de københavnske gader, hvis det bliver nødvendigt.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, afviser over for Amager Bladet, at det kan komme på tale, at soldater skal sendes ud i de københavnske gader. Han mener, at politiets bandeenheder kan løse problemerne, og påpeger samtidig, at regeringen netop har præsenteret en ny sikkerhedspakke.

»Når der er ekstraordinære behov for at kalde alt mandskab ind, så sker det i dag. Og jeg har derfor meget svært ved at se militæret være en del af det mandskab,« siger Jeppe Bruus til Amager Bladet.

I 2017 besluttede den daværende VLAK-regering, at Forsvaret og Hjemmeværnet midlertidigt skulle støtte politiet med bevogtnings- og grænsekontrolopgaver for at frigive politibetjente. Det betød blandt andet, at soldater fik til opgave at bevogte synagogen i København.