DF-politiker angriber fire borgmestre efter dom for lækage

Lokalpolitiker Finn Rudaizky (DF) beskylder »politiske modstandere« for at have fået ham anmeldt til politiet efter en dom for lækage af oplysninger om Omar El-Husseins familieforhold.

Arkivfoto. Finn Rudaizky. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOGENS LADEGAARD

Torsdag klokken 14.00 faldt dommen over Finn Rudaizky.

Lokalpolitikeren, der sidder i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, blev af tre dommere i Københavns Byret enstemmigt kendt skyldig i under skærpende omstændigheder at have videre­givet fortrolige oplysninger til pressen.

Oplysningerne handlede om Omar El-Hussein og dennes families personlige forhold. I retten har Finn Rudaizky erkendt at have videregivet oplysningerne, men han har forklaret sig med, at det var i offentlig­hedens interesse at få oplysningerne frem i lyset.

Ifølge dommeren i byretten har politikeren dog ladet sig »udnytte som instrument, så journalister kunne få adgang til ellers fortrolige oplysninger«.

Finn Rudaizky straffes med ti dagsbøder a 1.000 kroner, og han skal derudover betale sagsomkostninger på omkring 30.000 kroner samt et salær til sin forsvarsadvokat.

Efter domsafsigelsen forklarer Finn Rudaizky til Berlingske uden for retslokalet, at han modtager og »accepterer« byrettens dom.

»Men det betyder ikke, at jeg er enig i den. Jeg er heller ikke enig i den vidneafhøring, der var i dag, om, at det ikke var nogen politisk sag,« siger Finn Rudaizky med henvisning til et vidne, som afgav forklaring samme formiddag.

Tidligere direktør i socialforvaltningen Anette Laigaard slog under vidneansvar fast, at retssagen mod Rudaizky »er ikke en politisk sag«. Anklagemyndigheden dokumenterede herefter, at det var tre forvaltningsdirektører fra kommunen, en af dem Anette Laigaard, der sammen havde politianmeldt lækagen af oplysningerne.

»Vi konstaterer, at der er så store sammenfald med det, der er skrevet i pressen, og det, der står i den her redegørelse (oplysninger til socialudvalget, red.), at vi altså er nødt til at reagere,« sagde Anette Laigaard. Hun forklarede også specifikt, at borgmestrene for de pågældende forvaltninger i kommunen alene blev orienteret om anmeldelsen og ikke havde mulighed for at påvirke deres beslutning eller læse selve anmeldelsen.

Den forklaring køber Finn Rudaizky bare ikke.

»Det er politiske modstandere i de borgmesterembeder, som har haft rigtigt travlt med at skulle anmelde mig. Primus motor i hele det her er socialdemokraten Jesper Christensen (socialborgmester, red.), og så er det Anna Mee Allerslev fra de Radikale (beskæftigelse- og integrationsborgmester, red.), og på en eller anden led er det Venstres Pia Allerslev (børne- og ungdomsborgmester, red.),« siger Finn Rudaizky, der ikke tilbyder dokumentation for sin påstand men bemærker, at han »har været på rådhuset i 25 år og kender proceduren«.

»Jeg ved også godt, at en socialborgmesters forvaltning ikke kan foretage en politianmeldelse, uden at borgmesteren har spurgt sine parti­fæller og overborgmesteren, om det nu var i orden. Havde over­borgmesteren sagt, at det her går ikke, så var der ikke kommet nogen anmeldelse,« siger Finn Rudaizky.

Overborgmester Frank Jensen har afvist at kommentere DF-politikerens udtalelse. Det samme gælder Jesper Christensen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pia Allerslev og Anna Mee Allerslev.