DF og Venstre: Varm luft fra kommunerne

Det bekymrer ikke Venstre og Dansk Folkeparti, at kommunerne har varslet skattestigninger for næsten to milliard kroner, det gør de nemlig altid.

Finansminister Thor Pedersen (V) og Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl tager det med et gran salt, når kommunerne varsler skattestigninger for 1,9 milliarder kroner for at kunne bevare det nuværende serviceniveau.

»Det er helt normalt på det her tidspunkt af budgetlægningen i kommunerne, at der er antydninger af meget store skattestigninger,« lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

I juni indgik regeringen og Kommunernes Landsforening en aftale for kommunernes økonomi i 2008. Her tillod regeringen en samlet skattestigning på 750 millioner kroner.

Men da regeringen fremlagde skattelettelser for ti milliarder kroner, varslede landets 98 kommuner samtidig skattestigninger for 1,9 milliarder kroner i 2008.

»Når først der er lavet politiske forhandlinger, og vi kan se det reelle billede af de skattestigninger, så tror jeg stadigvæk på, at kommunerne lander på de 750 millioner kroner, som er aftalt,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Tillid til aftalerne
Heller ikke finansminister Thor Pedersen er rystet.

»Der er ikke noget nyt i, at kommunerne i den første fase af budgetlægningen, når de ser påønsker og muligheder, har store udfordringer. Og det er klart, at udfordringen ikke bliver mindre af, at det er nye, større kommuner,« udtaler han til Ritzau.

»Jeg har tillid til, at det, vi har aftalt, også er det, der danner grundlag for den kommunale økonomi næste år,« siger Thor Pedersen.

Kommunalordfører for Socialdemokraterne Lise von Seelen er uenig i den vurdering.

»Vi ved godt, at der hvert år er noget teatertorden, når vi når til dette tidspunkt af budgetforhandlingerne. Men det er vores vurdering, at i år er det noget mere end teatertorden. Det, vi har hørt fra kommunerne er, at den varslede skatteforhøjelse ikke kun er et spørgsmål om at lave kvalitetsforbedringer, men alene er et spørgsmål om at forhindre, at der sker for mange reduktioner på kerneydelserne,« siger hun og fortsætter:

»Man siger, at der er plads til skattelettelser, mens kommunernes økonomi er så presset, at de er nødt til at hæve skatten. Det fortæller mig noget om, at regeringen ikke kender den virkelighed, de befinder sig i.«