DF og V i åben strid om moskeer

Der er dyb politisk uenighed om den danske indsats i Afghanistan. Regeringen støtter fortsat moske-byggeri i landet på trods af, at Dansk Folkeparti betragter det som helt uacceptabelt.

Regeringen og Dansk Folkeparti er røget i totterne på hinanden, fordi Danmark har finansieret og lagt arbejdskraft til renoveringen af godt 13 moskeer i Afghanistan. Regeringens støtteparti vil ikke være med til at bruge skattekroner på at styrke islam i Afghanistan og »forventer«, at støtten stoppes. Men udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) afviser blankt DFs krav og understreger, at pengene og arbejdstimerne er givet godt ud, fordi det forbedrer danske soldaters sikkerhed.

»Moske-byggeriet skaber tillid, og jeg er sikker på, at de danske soldaters sikkerhed også ligger Dansk Folkeparti på sinde,« siger Ulla Tørnæs.

Men Dansk Folkeparti står fast på, at moske-støtten skal stoppes: »Kravet er meget vigtigt, og vi forventer at få det indfriet. Sker det ikke, vil vi bringe det op i forbindelse med Finanslovsaftalen for 2009,« siger partiets udenrigsordfører Søren Espersen.

Moske-striden slår en kile ned mellem parterne bag den danske Afghanistan-indsats umiddelbart efter, at regeringen, DF, Socialdemokraterne og de Radikale efter lang tids diskussion ellers var blevet enige om en strategi for den danske indsats i Afghanistan.

»Vi vil ikke over for vore vælgere kunne forklare, at Dansk Folkeparti er en del af et moske-bygningsfirma i Afghanistan. Og vi vil ikke acceptere, at der bruges danske skattekroner på projektet,« fastslår Søren Espersen, der ikke tror på, at den danske støtte til moske-byggeri kan være konstruktiv.

»Jeg kender ikke til noget, der kan kaldes moderat islam. Jeg ved ikke, hvad det indebærer, og vi kan naturligvis ikke graduere islam-prædikener. Vi kan bare konstatere, at islam ikke er nogen støtte for afghansk demokrati, og at vi ikke vil betale for islams videre udbredelse. Det betaler vi ikke for i Danmark, det vil vi ej heller i Afghanistan,« siger Espersen.­

Det er de danske soldater i Helmand-provinsen, der renoverer moskeer, og forsvaret er glade for initiativet, siger Hans Vedholm, presseofficer i Hærens Operative Kommando:

»Det skaber sikkerhed for vore styrker, at vi får skabt en god relation til lokalbefolkningen, så de ikke ser os som fjender. Det kan vi gøre ved at hjælpe med små projekter, som de lokale kan se en gevinst ved.«