DF og S: Sundhedsminister bør tage ansvar for, at flere neurologer uddannes

Sundhedsministeren skal tage ansvar for at få Sundhedsstyrelsen til at uddanne flere neurologer, lyder det samstemmigt fra Formanden for Sundhedsudvalget og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, og Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Mortensen.

Foto (Højre): Ida Marie Odgaard  Foto (venstre): Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sundhedsministeren bør sørge for, at Sundhedsstyrelsen opretter flere hoveduddannelsesstillinger, så der kan blive uddannet flere neurologer,« lyder det fra Flemming Mortensen, Socialdemokratiets sundhedsordfører.

Meldingen kommer efter, at en rundspørge, som Berlingske har lavet, viser, at der på landsplan mangler 90 neurologer. Manglen skyldes, at der ikke er nok uddannede neurologer, og at specialet i dag ikke har besat alle dets hoveduddannelsespladser.

Derudover er neurologerne skævt fordelt. I Østdanmark er der 149 neurologer, mens der er 121 i Vestdanmark. Derfor er ventetiden for at komme til første undersøgelse på Aalborg Universitetshospitals neurologiske afdeling således 12 uger, mens den på Rigshospitalets ditto kun er 5 uger. Udredningsgarantien på 30 dage overholdes ikke.

»En appel skal være, at de fem regioner påtager sig et fælles ansvar for, at der bliver et mere lige forhold for patienter på landets neurologiske afdelinger. Også her bør sundhedsministeren tage et ansvar,« siger Flemming Mortensen.

Ulla Astman (S), som er regionsrådsformand i Region Nordjylland og formand for Sundhedsudvalget mener også, at der bør uddannes flere neurologer, og at den geografiske skævfordeling skal tages alvorligt.

»Vi har lavet en aftale regionerne imellem om at fastfryse antallet af speciallægestillinger i Aarhus, Odense og København for at motivere folk til at rykke mere ud i landet,« siger hun.

Bedre lægedækning

Ligesom Flemming Mortensen mener også Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører og formand for Sundhedsudvalget, at førsteprioritet bør være at få uddannet flere neurologer.

»Jeg vil gerne tage det ansvar, jeg kan, og det er at presse ministeren til at få Sundhedsstyrelsen til at opjustere antallet af hoveduddannelsespladser.«

I et skriftligt svar fremhæver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) aftalen om bedre lægedækning, som samtlige af folketingets partier indgik i februar 2017 for at imødekomme den geografiske skæve fordeling af blandt andet neurologer.

»Vi har i aftalen nogle gode bud på, hvordan vi får skabt en bedre lægedækning, og det er aftalt at gøre status ved årsskiftet på, hvor langt vi er med implementeringen af forslagene.«

Sundhedsministeren kommenterer dog ikke på Liselott Blixts og Flemming Mortensens opfordring til at tage ansvar for, at Sundhedsstyrelsen opjusterer antallet af hoveduddannelsespladser, så flere neurologer kan uddannes.