DF og S presser regeringen

Et usædvanligt samarbejde mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kan presse regeringen i forhandlingerne om kvalitetsreformen. Med næsten enslydende oplæg øjner begge partier muligheden for en knibtangsmanøvre mod VK.

Det var bl.a. social- og sundhedsassistenternes demonstrationer i juni, her i Aalborg, der nu får politikerne til at love dem mere i løn. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Fem milliarder kroner til de offentligt ansattes lønforhandlinger. Det kræver nu både regeringens støtter i Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der lancerede deres krav i går, til stor begejstring for Dansk Folkeparti.

»Nu kan Socialdemokraterne jo sætte sig til forhandlingsbordet og sammen med os sige til regeringen, at det er sådan her, vi vil have det,« siger Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard.

Hun understreger dog vigtigheden af, at Socialdemokraterne er med til at finde pengene og deltager i et samlet forlig om kvalitetsreformen.

Ifølge Socialdemokraternes oplæg skal der gives fem milliarder kroner til en lønreform for de offentligt ansatte for den kommende treårige overenskomstperiode. Derfor vil Socialdemokraterne nedsætte en hurtigtarbejdende lønkommission, der forud for forårets overenskomstforhandlinger skal komme med et bud, der blandt andet indeholder kollektiv bonusløn, frynsegoder, nye stillings­kategorier til de dygtigste medarbejdere og en tidsbank, der kan sikre et mere fleksibelt arbejdsliv.

Men Socialdemokraterne lægger stor vægt på, at der ikke må blive tale om indblanding i overenskomstforhandlingerne, hvilket Dansk Folkeparti ikke ser som et stort problem. For dem handler det især om at give noget til de lavestlønnede især social- og sundhedsassistenterne men den forskel betyder ikke noget, mener Pia Kjærsgaard: »De foreslår 98 procent af det, vi foreslog for 14 dage siden. Det er lidt underligt, men det er da glædeligt. Jeg vil gerne have dem med i en aftale, for så kan vi presse regeringen og få mere ud af det,« siger Pia Kjærsgaard.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er ogsååben for at finde sammen i forhandlingerne:

»Vi møder meget gerne op til forhandlinger, og vi vil meget gerne være med til at presse regeringen sammen med Dansk Folkeparti, for at der sker noget her.«

Er det noget, du vil drøfte med Pia på forhånd?

»Så må de sende en invitation til en kop kaffe.«

Vil I tage imod sådan en invitation?

»Vi møder altid op og drikker kaffe.«

Socialdemokraterne vil dog ikke samarbejde med Dansk Folkeparti om et samlet udspil til forhandlingerne om en kommende kvalitetsreform.

»Vi har selv tænkt os at møde op med en samlet pakke i velfærdsforhandlingerne, hvor der indgår mange elementer, og vi laver ikke et fælles forhandlingsudspil med DF, for vi har forskellig politik på flere områder,« siger Henrik Sass Larsen.