DF kræver udlændingeloven kulegravet

Antallet af familiesammenføringer stiger og vil næste år nå niveauet som under Nyrup-regeringen, forudser Venstres Eyvind Vesselbo. DF har sendt en byge af spørgsmål til regeringen og nægter at møde til finanslovsforhandlinger, før der er svaret.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti skærper endnu en gang kravene til regeringen forud for forhandlingerne om årets finanslov. Partiet kræver en total kulegravning af dansk udlændingepolitik for at få svar på, hvem det er, der kommer til landet. Regeringens støtteparti har derfor sendt en byge af spørgsmål til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Det er sket, efter at partiet igen har kigget på antallet af familiesammenføringer, som er steget fra 2006 til 2007. DF bliver støttet i den bekymring af Venstres eget medlem af integrationsudvalget, kultursociolog Eyvind Vesselbo. Han har tidligere med stor præcision fremskrevet indvandringen. Denne gang forudser han, at antallet af ægtefællesammen­føringer i 2009 vil være oppe på samme niveau som i 2001 under SR-regeringen.

»Det er da stærkt problematisk, at indvandringen har kurs mod Nyrups niveau. Derfor må vi have en kulegravning, og den forventer vi at få i løbet af en uge til 14 dage,« siger DFs næstformand Peter Skaarup.

Tallene fortæller, at der i dag kommer flere tyrkere og pakistanere til landet end før, regeringen strammede op i 2001, men det sker i dag i højere grad via arbejde og uddannelse.

»De stramninger, vi lavede i 2002, er blevet en sovepude for regeringen,« siger Vesselbo, som hævder, at regeringen ikke har undgået tvangsægteskaber eller arrangerede ægteskaber: »Man siger, at når de kommer for at læse eller arbejde, så er det stærke indvandrere. Men ud fra de meldinger jeg får fra konsulenter og organisationer, er vi på samme niveau med arrangerede- og tvangsægteskaber som i 2001. Det er da et stort problem, som vi må kigge på. Det var jo det, vi ville bremse.«

Fra både Integrationsrådgivningen og Kvindekrisecentrene lyder det samstemmende, at problemerne i dag er lige så store som i forbindelse med indvandringen under SR-regeringen i 2001. Men Venstres ordfører Karen Ellemann tvivler på, at det er indvandringen under Fogh, der har skylden:

»Vi ved jo ikke, hvornår de er kommet til landet. Det kan også være, at flere tør henvende sig til systemet, fordi de er opmærksomme på, at man kan få hjælp.«