DF kræver dansk kontrol af milliardtilskud til Grønland

Dansk Folkeparti vil have Rigsrevisionen til at kontrollere det milliardstore bloktilskud til Grønland. Men partiet står alene med kravet.

»Det er fuldstændig uhørt, at man skal have sådan nogle historier, som Berlingske har bragt fra Grønland. Den slags hører hjemme i en bananrepublik,« siger DFs Søren Espersen, der foreslår, at Rigsrevisionen skal revidere og kontrollere anvendelsen af de danske bloktilskud til Grønland. Fold sammen
Læs mere

Danmark sender hvert år en lille håndfuld milliarder kroner til Grønland uden at have nogen form for kontrol med, hvordan pengene forvaltes. Og det vil Dansk Folkeparti have lavet om på.

»Vi har lovfæstet via selvstyreloven, at der hvert år fra 2009 bliver udbetalt godt 3,5 mia. kr. i bloktilskud til Grønland. De penge skal vi have fuldstændig tjek på. Grønland er jo en del af riget. Det bør være et uigendriveligt krav fra Danmark, at når man får bloktilskud, så skal det revideres af den danske Rigsrevision,« siger Søren Espersen (DF), der er medlem af Folketingets Grønlandsudvalg.

Kravet fra DF kommer i forlængelse af den spegede sag fra Grønland om ansættelsen af Carsten Frank Hansen som departementschef for Departementet for Finanser og Indenrigsanliggender.

Han blev presset til at gå af efter få dage på posten, da Berlingske 16. september kunne afsløre, at han i mere end et år har været sigtet for mandatsvig mod Danske Andelskassers Bank. Her havde han tidligere været ansat, men var blevet bortvist fra banken. Oplysninger, som Carsten Frank Hansen fortiede i ansættelsesforløbet, og som hverken Selvstyrets ansættelsesudvalg eller rekrutteringsfirmaet Ramsdal fandt frem til.

Carsten Frank Hansen var ansat som departementschef på en kontrakt med en månedsløn på 87.000 kr. Trods skandalen fik han af selvstyret udbetalt fire dages løn samt betalt sin rejse hjem til Danmark. Ansatte i det offentlige i Grønland får normalt først frirejse til Danmark efter et års ansættelse.

»Rigsrevisionen reviderede tidligere Grønland. Men på et tidspunkt afskedigede Grønlands Hjemmestyre den danske Rigsrevision, og nu er nepotisme og andre dårligdomme en del af grønlandsk politik. Den sag, Berlingske har kørt frem, er et glimrende eksempel, og jeg er sikker på, at der er flere. Der har også været andre underlige ansættelser. Det halter virkelig i det grønlandske samfund, og jeg begræder, at Siumut i år er kommet tilbage til magten. Det var et frisk pust, da IA og Kuupik Kleist tog over i 2009. Det er fuldstændig uhørt, at vi skal have sådan nogle historier, som I har bragt. Den slags hører hjemme i en bananrepublik,« siger Søren Espersen.Han siger, at han og resten af Dansk Folkeparti står helt alene i Folketinget med kravet om kontrol med forvaltningen af de danske skattekroner på Grønland. Et krav, som Søren Espersen også fremførte i Selvstyrekommissionen, hvis arbejde dannede grundlag for loven, der i 2009 gav Grønland selvstyre.

Flertal vil ikke blande sig

»Når det gælder Grønland er der total berøringsangst i det danske Folketing. Den største angst blandt danske politikere er at komme til at virke koloniherreagtige. Vi står fuldstændig alene om det her. Når jeg nævner det, og det gør jeg ofte, så bliver jeg mødt med den her rygmarvsreaktion, at det bestemmer grønlænderne selv. Men det er fandme vores penge for nu at skære det ud i pap,« siger Søren Espersen.

Ifølge Søren Espersen vil det ikke kræve nogen lovændring at få Grønland underlagt Rigsrevisionens kontrol.

»Det kan være en ganske almindelig flertalsbeslutning i Folketinget, at bloktilskuddet nu er underlagt den danske Rigsrevision,« siger han.Venstre er lodret uenig med Søren Espersen.»Der er massivt grønlandsk fokus på de her problemer, hvordan man forvalter og bruger de penge, der er. Men jeg oplever, at man i det grønlandske samfund langt mere end tidligere har fokus har på at få skabt en god forvaltning samt at være kritisk over for politikerne såvel som embedsmænd. I et moderne rigsfællesskab og samarbejde mellem Danmark og Grønland ønsker vi ikke at lave, hvad der nærmest er en rekolonialisering af Grønland, hvor man tror, at det er i Danmark, man skal beslutte, hvordan ressourcerne skal bruges i det grønlandske samfund,« siger Ellen Trane Nørby, Venstres politiske ordfører.

De Konservatives grønlandsordfører, Per Stig Møller, er på linje med Venstre.»I Danmark er der lidt en tendens til at sige, at de må nok have selvstyre i Grønland, men vi skal jo nok styre for dem, når de har det svært. Grønland har selvstyre og skal ikke gøre regnskab for bloktilskuddet – og jeg er derfor uenig med Søren Espersen. Grønland har suverænt ret til at anvende statens bloktilskud, som Grønland vil, lige som danske kommuner kan gøre med deres tilskud. Det er de grønlandske politikere, der over for deres egne vælgere skal stå til ansvar for, hvad de har brugt de årlige bloktilskud på 3,5 mia. kr. til. Grønland har selvstyre og egen regering. Rigsfællesskabet kan ikke holde til, at vi fra Christiansborg begynder at diktere, hvordan pengene skal bruges,« siger Per Stig Møller.

Dansk kontrol vil udhule selvstyrelov

Fra Grønland lyder der også advarende toner. Jens B. Frederiksen, Grønlands tidligere vicelandsstyreformand fra oppositionspartiet Demokraterne, betegner det som en meget kraftig udhuling af selvstyreloven, hvis Rigsrevisionen skal understøtte den danske parlamentariske kontrol med Grønlands brug af bloktilskuddet.

»Principperne omkring Grønlands selvbestemmelsesret er vigtige, og man skal have stor respekt for, at de grønlandske politikere er demokratisk valgte. Men at vi er inde i en periode med nogen, der forvalter hele Grønlands økonomi på en noget lemfældig måde, betragter jeg som et midlertidigt fænomen. Folk heroppe er også ved at vågne op i forhold til, at det her ikke længere går,« siger Jens B. Frederiksen.