DF: Kollektiv straf til indvandrere

Hvis en ung indvandrer gentagne gange begår kriminalitet, skal han udvises sammen med hele sin familie. Det foreslår Danske Folkeparti, som dermed bryder med et grundlæggende retsprincip om ikke at straffe kollektivt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil bryde med et grundlæggende dansk retsprincip og udvise hele indvandrer- og flygtningefamilier, hvis deres børn gentagne gange begår kriminalitet. Forslaget om den kollektive straf blev lanceret af Pia Kjærsgaard på førstedagen af partiets årsmøde i går.

"Ghetto-kriminaliteten er i dag af en sådan karakter og et sådant omfang, at det er nødvendigt at indføre helt nye metoder, som vi ikke hidtil har haft brug for i vort land. Dansk Folkeparti foreslår, at i tilfælde af, at en ung anden- eller måske tredjegenerationsindvandrer gentagne gange begår kriminalitet og ingen opdragelse er mulig, ja, så hjemsendes og repatrieres ikke alene den pågældende, men hele hans familie. Det er det eneste, de har respekt for," sagde Pia Kjærsgaard fra talerstolen.

Hun vil nu undersøge mulighederne for at få forslaget fremsat i Folketinget ligesom hun vil granske diverse internationale konventioner. Men hun skal ikke regne med støtte fra de Konservative.

"Jeg vil gerne være med til at straffe hårdere og hurtigere, men det kan ikke være rigtigt, at forældrene skal udvises, hvis deres barn begår kriminalitet. Jeg er da godt klar over, at de også har et ansvar, men derfra og så til at indføre en egentlig kollektiv straf er der meget langt," siger den konservative retsordfører Helge Adam Møller.

Det var da heller ikke alle blandt de 500 delegerede, som umiddelbart bakkede partilederen op.

"Det vil jeg ikke være med til, og det kan slet ikke lade sig gøre. Vi skal hellere hjælpe familierne med en blanding af pisk og gulerod," sagde Leif Christensen amtsformand på Bornholm.

Og Dansk Folkeparti vil da også løbe ind i en række problemer, hvis forslaget skal føres ud i livet, forudser Morten Kjærum, som er leder af Det Danske Center for Menneskerettigheder. Den største del af anden- og tredjegenerationsindvandrerne er nemlig danske statsborgere:

"Og så kan det ikke lade sig gøre. Et land kan jo ikke begynde at udvise dele af sin egen befolkning. Men ellers er det op til de enkelte stater suverænt at bestemme, hvem der har ret til at bo i landet," siger Morten Kjærum:

"Man straffer ikke folk for en forbrydelse, som en anden har begået. Det vil i hvert fald være et markant brud på de grundlæggende retsprincipper, vi bruger her i landet," siger Morten Kjærum.