DF: Ja til brede politiske aftaler

Regeringen får nu plads til at forhandle bredt i Folketinget. Forsoning mellem DF og de konservative.

Efter flere ugers krig mellem Dansk Folkeparti og de konservative sender DF-toppen nu et signal om forsoning.

Med en markant opblødning giver støttepartiet regeringen friere hænder til at indgå politiske aftaler med andre partier. Første skridt er en accept af, at forbrugerminister Carina Christensen (K) kan lave en bred aftale om at genoprette fødevarekontrollen. Det skriver Politiken.

»Vi vil gerne bruge den anledning til at understrege, at vi gerne vil have andre partier med i en aftale«, siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Det er klart, at alle partier i en aftale skal være med til at finansiere nye initiativer. Men vi har nok været lidt for hurtige til at tage den logik for givet. Det er kommet til at se ud, som om vi ikke vil have andre med. Det er forkert, for vi vil ikke stå i vejen for brede aftaler«, siger han til Politiken.

I forbindelse med sin dramatiske afgang i sidste måned beskyldte Lars Barfoed DF for at blokere for regeringens ønske om en bred politisk aftale, der kunne sikre opbakning til fødevarepolitikken.

Også efterfølgeren Carina Christensens ønske om et bredt samarbejde blev afvist af DF's fødevareordfører Christian H. Hansen.

Han henviste til, at DF på finansloven havde været med til at sætte penge af til bedre fødevarekontrol og krævede derfor eneret til forhandlingerne om en ny plan.

Især de konservative har haft det svært med regeringens snævre samarbejde med Dansk Folkeparti. Politisk ordfører Pia Christmas-Møller mener, at de nye udtalelser lover godt for fremtiden.

»Jeg ser det som en ny og rigtig god melding, der kan bringe en afklaring på samarbejdet. Brede aftaler giver større soliditet, og alle parter bør nu bruge det som afsæt til konstruktive drøftelser på alle områder, hvor der er behov for politiske resultater«, siger hun.

Kilde: Politiken