DF: Hvorfor handlede PET ikke i Blekingegadesagen?

Dansk Folkeparti vil på baggrund af en ny bog om Blekingegadebanden spørge justitsministeren, hvorfor Politiets Efterretningstjeneste ikke greb tidligere ind over for banden, som var under overvågning af tjenesten.

Danske Banks pengetransport blev frarøvet ca. 8 millioner kroner. Røverne efterlod bilen under en tunnel. (Foto: John E. Jacobsen/Scanpix 2008) Fold sammen
Læs mere
Foto: John E. Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye oplysninger om Blekingegadesagen får nu Dansk Folkeparti til at stille spørgsmål til justitsminister Karen Hækkerup (S) om Politiets Efterretningstjeneste.

En ny bog, der udkommer senere på måneden, afslører ifølge Berlingske, at Blekingegadebanden var klar over, at de blev overvåget af Politiets Efterretningstjeneste (PET). Et nøglemedlem af banden, Jan Weimann, undrer sig over, at bandemedlemmerne aldrig blev kaldt ind til afhøring. Det kunne have taget modet fra bandemedlemmerne til at forsætte ulovlighederne, siger Weimann ifølge Berlingske.

»Det er meget interessante oplysninger, vi nu får fra den kriminelle side i den her sag. Vi har igennem tiden fået undersøgt PETs rolle, og de beskyldninger, der er rejst mod politiet, er i en vis grad tilbagevist. Men de nye oplysninger rejser nogle spørgsmål, som justitsministeren må besvare,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Det er forstemmende, at PET må modtage den form for kritik af de terrorister, de har overvåget, og jeg vil på den baggrund spørge ministeren, om man aktuelt har styr på, om PET er mere samarbejdsparate, end tilfældet var dengang. Vi skulle nødigt have en situation, hvor man giver politimordere og terrorister ret og ikke gør, hvad man skal i konkrete situationer,« siger Peter Skaarup.

Flere kommissioner har endevendt sagen og har ikke fundet anledning til at kritisere PET, men Peter Skaarup mener, at bogen rejser vigtige spørgsmål, som bør besvares.

»Det nye er, at terroristerne i Blekingebanden var klar over, at PET overvågede dem. Man kan spørge, hvad der var årsag til PETs tavshed. Vidste man ikke reelt, hvad der foregik, eller var det hensynet til at afsløre forbindelsen til PLFP (palæstinensisk terrorgruppe, red.), der var årsagen til tavsheden,« siger Peter Skaarup.

»Det er rimeligt, at når man har foregivet at have vendt hver en sten, at man så også får vendt de sidste sten. Man kan godt lære af historien, og én ting står klart: Den tavshed, som helt tydeligt har været fra PETs side, er ikke særligt flatterende. Det er vigtigt, at man i nutidens PET får styr på det og får skredet ind på de rigtige tidspunkter,« siger Peter Skaarup.

Blekingegadebanden stod i 1983 bag danmarkshistoriens dengang største røveri i Lyngby, og en politibetjent blev skudt og dræbt af banden under flugten.