DF »helmer ikke«, før etniciteten af passagerer på coronaramt fly er kendt

Dansk Folkeparti retter skarp kritik af regeringen, efter at et fly fra Pakistan kunne lande i Danmark – et fly, der nu har vist sig at have haft talrige smittede om bord. Nu vil partiet kende passagerernes etniske oprindelse.

Samtlige passagerer om bord på Pakistani Airlines-flyet, der 6. juni landede i Københavns Lufthavn, var danske statsborgere eller havde et »anerkendelsesværdigt formål« med at komme til Danmark, oplyser politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag kom det frem, at 18 personer, som var om bord på eller havde nær tilknytning til passagerer om bord på et fly fra Pakistan, er konstateret smittet med coronavirus. Flyet ankom 6. juni med 318 passagerer til Københavns Lufthavn.

I en artikel i Berlingske torsdag undrer professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen sig over, at der tilsyneladende ikke var foretaget en grundigere smitteopsporing. Smitteopsporingen, mener han, har ikke været »optimal«.

Professoren er ikke alene om at undre sig. Det gør Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, også.

Skaarup har sendt et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S), for nu vil DF-gruppeformanden til bunds i, hvordan et fly med smittede uden videre kan lande i Danmark.

»Problemet er, at vi har haft lukket Danmark, og der har ikke været fly indtil for nylig. På det tidspunkt var Danmark helt lukket ned. Derfor undrer det mig, at der kommer et fly, hvor der tilsyneladende ikke sker et tjek af passagererne,« siger han:

»Hvorfor skal der overhovedet ankomme et fly med så mange passagerer med den risiko, det indebærer. Det vil jeg simpelthen have en forklaring på. Hvem har besluttet det, og hvem har accepteret det?«

På Twitter retter DFeren hård kritik mod regeringen for at have svigtet.

Kan det ikke være, at der er en god forklaring på det?

»Det er i hvert fald noget, som udsætter den danske befolkning for risiko for, at coronabølgen får fart igen, og vi får smitte ud i landet. Det er noget af det, som eksperterne advarer allermest imod,« siger Peter Skaarup.

Karantæne og forbud mod indrejse

Om bord på flyet var der fortrinsvis danske statsborgere, vurderede Københavns Politi. Kontrollen bestod udelukkende af, at politiet spurgte passagererne, om de var danske statsborgere, eller om de havde et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Det havde de alle ifølge politiet.

Hvis der er tale om danske statsborgere eller personer, som havde et anerkendelsesværdigt formål – ændrer det ikke ved, om de skal få lov at komme hjem?

»Jeg vil meget gerne overbevises om, at det er en rigtig god idé at tage imod coronasmittede fra Pakistan og Islamabad på det tidspunkt, men det bliver godt nok svært, og jeg synes ikke, at det er overbevisende, at det er nogen, som har et anerkendelsesværdigt formål eller er danske statsborgere. Vi har sagt til andre, at de skal i karantæne,« siger Peter Skaarup.

Er problemet, at de er kommet hjem, eller at de ikke har været i karantæne?

»Det er begge dele. Jeg følger rimelig godt med i, hvad der kommer fra regeringens side af forskellige udmeldinger. Jeg har på intet tidspunkt hørt, at man skulle kunne komme til Danmark uden at komme i karantæne, når man kommer fra Pakistan. Jeg står helt uforstående over for, at der kommer sådan et fly.«

Vil kende etniciteten

I Peter Skaarups spørgsmål til justitsministeren beder han om en forklaring på, hvad personernes herkomst er.

I dit spørgsmål til justitsministeren beder du ministeren oplyse personernes herkomst – hvad har herkomst at skulle have sagt i kritikken?

»Uanset hvad er det interessant, om det er mennesker, der kender til danske forhold og kan efterleve de vilkår, vi har i Danmark. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi har oplevet parallelsamfund i den måde, man har tacklet myndighedernes anbefalinger på, som i nogle tilfælde har været noget løsagtig. Man har holdt bønnemøder, selv om der var afstandskrav, og der er en øget smitte blandt ikkevestlige i Danmark. Derfor er det et væsentligt spørgsmål,« siger han.

Hvis der er tale om danske statsborgere med pakistansk herkomst, hvad kan vi så bruge den viden til?

»Nu vil jeg gerne lige se, hvad der bliver svaret. Jeg synes, det har været ret uklart. Ministeren må svare, og så må vi tage den derfra, men tryg er jeg ikke ved den her situation, det er helt sikkert, og jeg vil have placeret et ansvar for, hvem der giver tilladelse til sådan noget.«