DF-forslag kan bremse konkurrenceevnen

Danmark giver køb på vigtige ressourcer, hvis vi bremser indvandringen til Danmark, mener forsker. Fra 2008 til 2009 steg antallet af vestlige indvandrere til Danmark langt mere end antallet af ikke-vestlige indvandrere.

Dansk Folkepartis sommergruppemøde på Vejlefjord Center - Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl(tv) og Peter Skaarup(th). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Rosenvold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Dansk Folkeparti på partiets sommergruppemøde onsdag lagde op til et stop for al ikke-vestlig indvandring, advarer en forsker nu om, at det kan bremse Danmarks muligheder i globaliseringen.

»Én ting er, at man vil lukke af for nogle lande, men det betyder også, at Danmark på mange planer lukker af for en globaliseret verden, ikke mindst økonomisk. Spørgsmålet er, hvordan vi så som samfund kan eksistere og opretholde konkurrencekraften, hvis man ser det ud fra en politisk og samfundsmæssig betragtning,« siger forsker i indvandring og integration Garbi Schmidt fra SFI - Det Nationale Center for Velfærd.

Hun advarer mod at dele indvandringen op i et vestligt og ikke-vestligt perspektiv.

»Vi skal passe på med forestillingen om, at folk fra ikke-vestlige lande per definition er dårligt uddannede og dermed en potentiel byrde. I Indien, Tyrkiet og andre lande er der en elite med høje uddannelser, som vi med god grund hiver hertil. Der er en verden til forskel på den elite og de familier, der lever i voldsom fattigdom på landet,« siger Garbi Schmidt.

I Dansk Erhverv og i Dansk Industri (DI) er man bekymret for, at Danmark kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft.

»Højtuddannet arbejdskraft er noget, som dansk erhvervsliv har brug for at rekruttere, også fra lande uden for EU. For virksomhederne vil det være et tilbageslag, hvis de muligheder bliver begrænsede,« siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Steen Nielsen.

Han understreger, at der har været den samme tilgang af højtuddannede indvandrere - også fra ikke-vestlige lande - i virksomhederne trods finanskrisen, og at de udfylder en funktion, den hjemlige efterspørgsel på arbejdskraft ikke har været i stand til.

»Vi har behov for at kunne rekruttere velkvalificeret arbejdskraft fra hele verden. Det er simpelthen nødvendigt, for at virksomhederne kan fastholde konkurrencekraften,« siger arbejdsmarkedschef Ole Steen Olsen fra Dansk Erhverv.

Kritik preller af på DF

Men kritikken preller af på DF.

»Det overlever vi nok. Globaliseringen er karakteriseret ved at rykke rundt i verden, og det vil folk jo også gøre med vores forslag. Den arbejdskraft, der kommer fra Asien og Mellemøsten, kan man sagtens finde i EU og USA,« siger integrationsordfører Peter Skaarup.

Mens stigningen i indvandringen til Danmark fra ikke-vestlige lande var på 3,6 pct. fra 2008 til 2009, er stigning i antallet af vestlige indvandrere i samme periode på over 10 pct., og der er dermed tale om den største stigning i 26 år. Det viser tal fra Integrationsministeriet.

I absolutte tal er indvandringen fra vestlige lande på knap 16.000 personer, mens den er på 12.200 fra ikke-vestlige lande.

Og det er særligt personer fra de nye østeuropæiske EU-lande, der er strømmet til Danmark.

»Det er for så vidt fint. Men vi er nødt til at grave det spadestik dybere for fuldstændig klart at se, hvor stor byrden er for vores økonomi, når det handler om ikke-vestlige indvandrere. Indvandringen lægger en byrde på vores velfærdssamfund,« fastholder Peter Skaarup.