DF fik hvad de kom efter

Billigere mad til ældre, investeringer i offentlige bygninger, hård kurs overfor kommunerne, mere overvågning, bedre kontrol med uønskede udlændinge og mere politi. Finansloven er fyldt med DF-sejre.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansloven for 2009 faldt endeligt på plads sent i her til aften, og det står klart, at DF sætter sig på stort set hver en krone, der ikke på forhånd var afsat.

Der var nu heller ikke mange penge at gøre godt med, og sejren er kun symbolsk, mener oppositionen.

Allerede inden dagens sidste, seje træk, havde DF fået et af de mest centrale krav om mere politi på gaden trumfet igennem og mandag kunne partiets forhandlere sætte endnu et par flueben.

Der iværksættes en tryghedspakke, der bl.a. betyder, at kommunerne bliver straffet økonomisk, hvis kommunens unge ender i fængsel.

»Det er faktisk en stor reform, der gør, at kommunerne tilskyndes til meget mere målbevidst at arbejde med at undgå, at de unge bliver kriminaliserede,« siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Derudover sættes der et loft over prisen for mad på plejehjem og man målretter midlerne under det såkaldte anlægsloft, så kommunerne kan investere 1,3 mia. mere i både nye og - ikke mindst - gamle og slidte, offentlige bygninger. Heraf er 300 mio. »nye« penge, som staten leverer.

Prisloftet på plejehjemsmaden bliver 3000 kr. om måneden, og Lars Løkke Rasmussen var stolt af aftalen.

»Vi lever i en lidt turbulent tid, hvor det gælder om at holde hovedet koldt og hjertet varmt, og det gør vi med den her aftale. Vi gør noget for politiet, trygheden, sundheden og de ældre, men vi holder hovedet koldt og falder ikke for fristelsen til at brænde en masse penge af, men holder krudtet tørt,« siger han.

Og selvom DF bl.a. havde krævet et noget lavere prisloft på ældremaden på 2400 kr., var DF-formanden godt tilfreds.

»Vi har lagt vægt på, at kommunerne får noget mere at gøre med. så der kan komme gang i byggeriet, og det er velkendt, at vi har satset meget på loftet over ældremaden, og det har vi fået igennem,« siger Pia Kjærsgaard.

Ældre Sagen tilfreds
Tilfreds var også Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup, der kender til kommuner, hvor man kræver op til 4800 kr. i madpenge fra de ældre.

»Du kan gå ned på en kro og få tre måltider om dagen for 3.200 kr. om måneden. Så priserne er kommet helt ud af proportioner i mange kommuner,« siger han.

I kroner og ører blev der som nævnt ikke udskrevet de helt store checks, hvis man sammenligner med tidligere år, men DF gennemtrumfede desuden nogle værdipolitiske mærkesager. Udover tryghedspakken vil man bl.a. hastebehandle en lov, der øger kontrollen med uønskede udlændinge på tålt ophold.

K måtte vinke farvel til en ønsket dagpengereform, men finansordfører Mike Legarth er tilfreds og har intet imod, at DF har fået små sejre.

»Det helt afgørende for os er, at det er en ansvarlig finanslov med en beskeden finanseffekt, så vi holder Danmark på sporet,« siger Mike Legarth, der specifikt kalder det en sejr, at staten fremover skal blande sig uden om jobcentrenes indsats, der helt overgår til kommunerne.

Vurderingen er til gengæld hård i oppositionen.

»Regeringens valgløfter om et kæmpe velfærdsløft på 50 milliarder er endt i et kæmpe løftebrud,« siger Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov:

»100 millioner kroner til toiletterne. Det er hvad der er blevet til. Derudover er det eneste, der er sket, at regeringen bestemmer, hvordan de anlægspenge, kommunerne i forvejen råder over, skal bruges.«

SFs finansordfører, Ole Sohn, kalder DFs »sejre« for kosmetiske ændringer:

»Alene i Københavns Kommune har man et efterslæb på 1,2 mia. kr., og de kan kun få 10 mio. kr. af toiletpuljen. Det svarer ikke engang til tre skolers toiletter. Så det er mere symbolik og retorik.«