DF: Fængsler skal ikke være ferie

Danmark er gået for langt med at indrette fængsler hyggeligt, siger Peter Skaarup (DF). "Fængsler skal være en straf og ikke ferie," siger han.

En gruppe kriminelle unge oplever fængselsophold som ”afslappende". Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Det har aldrig været meningen, at et fængselsophold skal opleves som et ferieophold. Derimod skal fængsel være en straf for noget, man ikke burde have gjort.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), på en artikel, som Berlingske Tidende bringer i dag.

Heri fremgår fremgår det af en ny undersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, at en gruppe kriminelle unge oplever fængselsophold som ”afslappende” og som at have ”sommerferie.”

- Man får jo et lidt andet billede af et fængselsophold af den her undersøgelse. Den afliver nogle myter om, at det er hårdt at være i fængsel, og at man bliver vænnet til at være kriminel, siger Peter Skaarup.

Fængsler er for hyggelige

Han frygter nu, at vi i Danmark er gået for langt med at indrette fængsler komfortabelt.

- Fængselsphold skal være en straf og ikke ferie eller et luksusophold. Mange danske fængsler har flotte faciliteter med badeværelse, fjernsyn og DVD i den enkelte celle. Hvis fængslet har den effekt, som deltagerne i undersøgelsen siger, er der ikke meget håb for, at fængselsopholdet har nogen præventiv effekt, siger Peter Skaarup.

Han mener, det er en svær balancegang, hvor gode faciliteter der skal være i fængslerne:

- Det er jo ikke meningen, at de unge skal bo i et fangehul og blive syge og dårlige. Men de skal mærke, at der er en konsekvens af deres kriminelle handlinger. Og jeg er bange for, at vi i Danmark er gået for langt med at gøre fængslerne så hyggelige, at det at sidde i fængsel ikke opleves som en hård straf

Unge skal have individuelle straffe

Ifølge Peter Skaarup er der ikke nogen overordnet straf, som er den bedste løsning for alle unge kriminelle.

- Vi foreslår i Dansk Folkeparti, at man sænker den kriminelle lavalder og opretter nogle ungdomsdomstole, der retter sig direkte mod unge kriminelle, og som kan idømme dem den form for straf, der passer bedst til dem individuelt, siger han.

Straffen kan både være samfundstjeneste, et ophold på en institution eller fængselsophold, forklarer han.

- Det vigtigste er, at de kriminelle mærker konsekvensen af deres handlinger samtidig med, at de kommer ud af den kriminelle løbebane. Det er vigtigt for dem selv men også for danskernes retsbevidsthed. Derfor nytter det ikke noget, hvis indsatte i fængslerne synes, det er hyggeligt at sidde bag tremmerne og få maden serveret.