DF, Enhedslisten og SF vil frede julen: Storebælt bør ikke lukkes ned for rejsende

Flere partier vil nu frede juletrafikken til og fra København. Det sker, efter at eksperter taler for, at man lukker Storebælt for at forhindre smitten i at brede sig uhindret i resten af landet.

De Konservative mener, at juletrafikken bør lukkes for københavnerne på grund af hovedstadens tårnhøje smittetal. Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener dog ikke, at det bør komme på tale endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere eksperter er tirsdag morgen ude med deres syn på, hvilke restriktioner der bør tages i brug nu. Og forslaget vil for rigtig mange danskere virke nedslående, for juletrafikken til og fra København skal lukkes.

Det mener blandt andre Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

»Vi har jo vedtaget, at vi reagerer geografisk. Så bliver vi også nødt til at reagere, når en af regionerne løber løbsk på den her måde. Det er helt tosset i hovedstaden. Jeg tror slet ikke, at vi er i nærheden af at se kurven bøje af endnu,« siger han.

Flere partier meddeler dog nu, at trods den høje smitte bør et så drastisk tiltag ikke tages i brug endnu.

Dansk Folkeparti er ikke enig

Smitten buldrer afsted i Københavns Kommune, der har en incidens på 785,9 ifølge Statens Serum Instituts liste over incidens – antal smittede pr. 100.000 indbyggere – i kommunerne.

Det er ikke kun København, der står for den høje smitte. Blandt de 20 kommuner med den højeste smitte ligger ikke en eneste vest for Storebælt, og derfor må man ifølge Anders Beich tage det drastiske middel i brug.

Han bakkes op af blandt andre Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, som til TV 2 News kommer med samme forslag.

Hos Dansk Folkeparti lyder forslaget dog lige drastisk nok, mener sundhedsordfører Liselott Blixt.

»Jeg mener ikke, at det er dét, der skal til. Det er selvfølgelig bekymrende med den udvikling, som vi ser, men det kommer jo heller ikke bag på nogen. Jeg synes, at man har glemt hele hovedstadsregionen i forhold til at lave nogle tiltag, der var lidt skrappere, men jeg synes helt sikkert, at man skal råde folk til at blive hjemme, medmindre det er noget, de ikke kan udsætte,« siger hun.

Enhedslisten siger nej

Liselott Blixt sammenligner det med forsommerens restriktioner, der forbød pårørende at besøge ældre på plejehjem. Det er ikke dér, vi skal hen igen, mener hun.

»Mange bruger test og isolerer sig selv. Der er altså mange fornuftige mennesker, som tænker på at skåne deres familier. Jeg ved, at der er mange, som har bestilt test. Det er måske nogle af de ting, man skal tænke på.«

De ting har vel bare ikke virket. Forskerne fra HOPE-projektet siger, at befolkningen i stigende grad er blevet coronatrætte og ikke tager anbefalingerne helt så alvorligt. Så skal der ikke nogle skrappere midler i brug?

»Så tror jeg først, at folk bliver rigtig coronatrætte, hvis der kommer forbud og tvang. Det er ikke den vej, folk ønsker det. Jeg mener stadigvæk, at det lukker muligheden for mennesker, der har helt andre grunde til at komme over broen, end at der skal være fest og farver i julen.«

Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, siger til TV 2 News, at han selv er fortaler for at lukke ned for rejser over Storebælt i juledagene.

»Vi må sige, at situationen er ganske alvorlig og specielt her i hovedstadsområdet. Det er væsentligt, at smitten ikke stiger yderligere,« siger han.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, bakker dog Dansk Folkeparti op. Til Ritzau siger han, at strengere restriktioner kan tages i brug, heriblandt også en lukning af juletrafikken, men at man bør vente og se, om smitten udvikler sig yderligere.

»Jeg mener ikke, vi helt er der endnu (hvor juletrafikken bør lukkes red.). Nu skal vi først se, hvilken effekt de restriktioner, vi har indført, kommer til at få. Og så er der den overvejelse, at hvis vi indfører rejserestriktioner, om det overhovedet er noget, folk vil overholde,« siger Peder Hvelplund.

SF vil se tiden an

SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, anerkender, at den tårnhøje smitte i København er bekymrende, men at lukke Storebæltsbroen eller grænsen til København bør ikke komme på tale – endnu.

»Det bliver ikke noget, jeg kommer til at trække op af hatten lige nu. Men jeg kan ikke afvise, at det kommer på tale,« siger hun:

»Det kan godt være, at det kan komme på tale senere, men jeg synes, at vi skal vente med at se, hvad styrelserne mener. Jeg synes, at vi må se tiden an til lidt senere på ugen. Jeg håber meget på, at det ikke bliver nødvendigt. Jeg vil i stedet komme med en kæmpe opfordring til, at alle tænker sig rigtig godt om.«

Test giver et øjebliksbillede

For Anders Beich at se er der ingen andre muligheder. Heller ikke, selvom man tager test, der i store træk giver en »falsk tryghed«.

Anders Beich, for mange vil en aflysning af julen nok være et af de værste scenarier, så er der for dig at se ikke andre restriktioner, man kunne tage i brug, i stedet for at lukke Sjælland?

»Jeg kan jo se, at folk har den forestilling, at hvis de bare tager nogle test op til jul, tager de ikke smitten med hjem. Men det er utilstrækkeligt. Hvis det skal give mening, skal alle testes en gang om dagen. Det er et øjebliksbillede, og det er derfor, at det er så absurd, at vi tester så mange raske mennesker, fordi vi skal gøre det en gang om dagen, hvis det skal virke,« siger han.