DF: DR bruger TV-serier til at føre propagandakrig

DR fører krig mod Dansk Folkeparti, mener partiet efter Ingolf Gabold-interview, og det skal have konsekvenser. Andre partier afviser.

»Vi vil forlange, at DRs dramaer ikke bliver brugt som en krig mod et bestemt parti med en bestemt holdning, « siger kulturordfører for DF, Alex Ahrendtsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er ude med riven over for DRs dramaproduktion.

Tidligere dramachef i DR, Ingolf Gabold, var onsdag i Politiken ude med meldingen om, at TV-serien »1864« var ett politisk stykke dramatik, og det har oprørt Dansk Folkeparti.

»Vi vil forlange, at DRs dramaer ikke bliver brugt som en krig mod et bestemt parti med en bestemt holdning. Det, Gabold fortæller, minder meget om det, man gjorde i Østtyskland og i Sovjetunionen. Man bruger kunst og fjernsyn til at føre krig mod sin egen befolkning, og det går jo ikke,« siger kulturordfører for DF, Alex Ahrendtsen.

Han mener, at DRs politiske agenda for alvor er blevet afsløret nu, men få andre partier er af samme holdning. Både Venstre, Socialdemokraterne og Konservative afviser, at politikerne skal blande sig i DRs dramaproduktion. De Konservatives kulturordfører, Naser Khader, påpeger dog – på trods af armslængdeprincippet – at DR ikke kan træde så meget ved siden af igen uden konsekvenser.

»Jeg er chokeret over Ingolf Gabolds udtalelse. Det er, som om en mands personlige politiske projekt har kostet en masse millioner offentlige midler. Det skader DRs troværdighed,« siger Naser Khader.

Naser Khader mener dog, at man skal holde fakta og fiktion adskilt, og han tvivler på, at Ingolf Gabold har haft så meget indflydelse på serien, som den tidligere DR-Drama-chef selv påstår. Også derfor er det svært at gøre noget ved problemet på efterbevilling. Gabold var dramachef på DR frem til 2012.

Historietjek uden opbakning

Dansk Folkeparti foreslår at koble historikere på DRs historiske dramaserier. Det forslag har DF tidligere været ude med, men efter interviewet med Gabold mener de, at det er åbenlyst, at opbakningen til forslaget må være blevet større.

Ingen af de partier, som Berlingske har snakket med, vil dog bakke op om forslaget. Socialdemokraterne er lodret uenige med Dansk Folkeparti, og de mener ikke, at Gabolds interview betyder mere og andet, end at han er en provokatør.

»Det er en utroligt farlig tilgang at have til kunst i vores land. Der skal politikerne holde deres naller væk og lade kunstnerne lave deres værker, og det bliver DF nødt til at lære,« siger kulturordfører Mogens Jensen.

Mogens Jensen tror ikke, det alene er Ingolf Gabold, der har styret »1864«s politiske retning, og han mener heller ikke, serien skulle være specielt politiserende eller et konkret angreb på Dansk Folkeparti.

Men hvis DR-medarbejdere skulle politisere i enten drama eller nyheder, mener ordføreren, at det bør have klare konsekvenser.

»DR skal afspejle en politisk balance, og det må man tage højde for i den måde, man ansætter folk på i DR i forhold til, hvad de skriver under på. Så må man jo slå ned, hvis nogle medarbejdere politiserer,« siger Mogens Jensen.

Dansk Folkeparti har kaldt kulturminister Bertel Haarder i samråd over sagen, men han afviser onsdag, at sagen får nogle konsekvenser for DR.