DF-borgmester: »Det er en skævert fra politiets side«

Politiet går galt i byen, når de beder københavnere flytte deres biler inden gadefesten Distortion for at undgå, at de bliver ødelagt, lyder det fra Carl Christian Ebbesen. Distortion selv råder Københavnerne til at sætte lås og slå på baggårdsporte og dække kælderskakter til.

Foto: Erik Refner. Gadefesten Distortion har over årene flyttet rundt og ændret i programmet, så de beboere, der ikke ønsker at deltage ufrivilligt, oplever mindst mulig gene. I år er den sene aftenfest for deltagere med gadearmbånd flyttet til Rådhuspladsen.
Læs mere
Fold sammen

Onsdag løber årets gadefest Distortion af stablen i København, og det fik i weekenden Københavns Politi til at råde Københavnerne til at flytte deres biler, så de ikke bliver ødelagt.

»Distortion starter på onsdag - vi anbefaler, at du flytter din bil ud af området & undgår en ødelagt bil,« Tweetede Københavns Politi.

Men det råd faldt ikke i god jord hos alle ordensmagtens følgere på Twitter.

»@KobenhavnPoliti Next: Undgå at blive røvet - lad være med at eje værdier,« skrev en følger lettere ironisk, som modsvar til Københavns Politi.

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere tweetet i weekenden, så om sidste års dans på taget af en Citroen Berlingo på Nørrebro er årsagen til tweetet, vides ikke.

Derimod er det ganske vist, at Distortion og byens borgere gennem årene har haft et had-kærligheds-forhold. Mange elsker de lyse aftener med musik og dåse-gin og tonics i hånden. Andre hader Distortions larm, tis og pletvise hærværk.

Borgmester glad for Distortion

De seneste års gadefester forløb faktisk ganske roligt, har politiet understreget flere gange. Også derfor undrer DFs kulturborgmester i København, Carl Christian Ebbesen, sig over politiets kommentar.

»Jeg må sige, det er en skævert fra politiets side, det må jeg ærligt indrømme. De meldinger, som politiet selv er kommet med ved de forrige Distortions, er, at der har været færre uroligheder end på en helt almindelig weekend,« siger Carl Christian Ebbesen, der understreger, at det er fornuftigt at flytte sin bil, så arrangementet kan glide så let som muligt for alle skyld.

»Set med mine øjne er det helt ude i skoven, når folk står og tisser og gør noget, de ikke skal. Siden jeg blev kulturborgmester, har jeg presset på for, at der er det nødvendige antal toiletter, og at musikken lukker ned kl. 22.00, som den har tilladelse til, så folk kan få deres nattesøvn. Men arrangørerne er blevet meget bedre gennem årene,« siger kulturborgmesteren.

I år foregår festen på Nørrebro, Vesterbro, Rådhuspladsen og Refshaleøen.

Distortion er kommet for at blive, fortæller Carl Christian Ebbesen.

»Jeg glæder mig til Distortion. Jeg kigger altid ned og ser, hvad der sker. Hvordan har folk det? Sætter de pris på gadefesten? Distortion er blevet en fast del af kulturudbuddet i byen. Det tiltrækker over 100.000 mennesker i løbet af få dage. Det er helt unikt at have noget, der kan det i København,« siger han.

Her foregår gadefesten - artiklen fortsætter under kortet.

Beboermanual

I år har Distortion selv lavet en beboermanual, som man kan læses på hjemmesiden. Blandet andet kan man besøge BR på Vesterbro og Nørrebro og gå hjem med en gratis vandpistol, så man kan sprøjte vand ud af vinduet på dem, der tisser på din hoveddør.

Det er desuden en god idé at dække kælderskakter af og sætte kæde og lås på baggårdsporte, så ubudne gæster bliver ude, lyder det.

I en mail til Berlingske skriver Mai Young Øvlisen, der er kommunikationsansvarlig for Distortion, om sagen om bilerne.

»Vi opfordrer alle til at flytte bilerne ud af området fra morgenstunden, fordi Distortion er en åben gadefest, hvor trafikken bliver ledt ud af bydelene den ene dag på Nørrebro og den anden dag på Vesterbro. På grund af sikkerhedsmæssige foranstaltninger er det særligt vigtigt i år, så alle instanser kan operere frit og hurtigt. Og så letter det også renholdningsopgaven betydeligt efterfølgende, når lydsystemerne lukker ned præcis kl. 22.«

Til gadefestens deltager lyder det endvidere:

»Vi takker alle beboerne i området for deres hjælp, og opfordrer alle vores gæster til at passe godt på hinanden og på byen - og tænk jer nu om en ekstra gang og find en af de mange opstillede toiletfaciliteter eller en rist i stedet for at pisse op af folks porte. Vi har et fælles ansvar om at levere byen tilbage i samme stand og reducere gener for beboerne i området, når de lægger gader til i de seks timer, Distortion tager over.«