DF: 2.000 islamister i Sverige øger behovet for grænsekontrol

Den svenske sikkerhedstjeneste sætter for første gang siden 2010 tal på antallet af islamistiske ekstremister i Sverige. Nu er der omkring 2.000. Det øger blot behovet for grænsekontrol, mener Dansk Folkeparti (DF).

Rinkeby-bydelen i Stockholm er et af de områder i Sverige, der bliver udpeget som særligt udsatte og hærgede. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Sverige er der cirka 2.000 islamistiske ekstremister, der bekender sig til vold.

Sådan lyder en ny melding fra den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo, der dermed for første gang siden 2010 kommer med et konkret bud på antallet af muslimske ekstremister i Sverige.

Dengang var der omkring 200, og den store stigning bliver sat i forbindelse med ikke mindst propaganda fra terrororganisationen IS og situationen i Syrien og Irak.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en tilsvarende vurdering af situationen herhjemme fra Politiets efterretningstjeneste (PET).

Men i Sverige oplyser Säpo-chef, Anders Thornberg, til TT, at kun få af de svenske ekstremister har viljen og evnen til at udføre terror. Derfor er myndighedernes trusselsvurdering fortsat på et forhøjet niveau, hvilket ifølge TT svarer til tre på en skala fra et til fem.

Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp, Forsvarshögskolen, vil det nye tal fra Säpo bidrage til yderligere politisk diskussion i Danmark om, hvorvidt der skal indføres grænsekontrol fra Sverige. En diskussion, der blussede op for nylig, da Säpo for første gang talte om »i tusindvis« af ekstremister i Sverige.

For udlændingeordfører for Dansk Folkeparti (DF), Martin Henriksen, bekræfter de ny oplysninger behovet for at indføre kontrol af rejsende fra Sverige.

»Vi vil have grænsekontrol. Ikke alene for at beskytte os mod terror. Også for at stoppe illegal indvandring og kriminalitet,« siger han.

Sår frem med passet?

»Ja, Sverige virker næsten som et samfund i opløsning. Et samfund, hvor den muslimske voldskultur nærmest er ved at tage over. Det viser med al mulig tydelighed, hvorfor det er vigtigt at indføre grænsekontrollen,« siger han.

Martin Henriksen kritiserer i den forbindelse statsministeren og regeringen for ikke at indføre kontrol, ligesom integrationsminister Inger Støjberg (V) ifølge ham »hele tiden giver det indtryk, at hun er lige på nippet til at indføre kontrollen«.

Magnus Randstorp vurderer, at grænsekontrol formentlig ikke vil stoppe svenske islamister med ondt i sinde i at tage til Danmark.

»At indføre grænsekontrol står slet ikke mål med risikoen og stemmer ikke overens med efterretningerne. Hvornår er svenskere sidst rejst til Danmark for at ville udføre terror? For syv år siden. Siden er der ikke sket noget. Syv år har eventuelle terrorister haft til at rejse fra Sverige til Danmark. Men intet er sket. At indføre permanent grænsekontrol vil være forbundet med store problemer. Selv hvis grænsen blev lukket helt, ville terrorister sagtens kunne finde andre veje til Danmark,« siger han.

I 2010 blev tre svenskere arresteret i København i gang med fremskredne planer om et attentat på JP/Politikens Hus og Jyllands-Posten.

Terrorforskeren understreger, at det ikke umiddelbart er muligt at sammenligne situationen med ekstremister i Danmark og Sverige. For det første er Sverige med omkring ti millioner indbyggere et større land med mange flere muslimer. For det andet eksisterer der i Sverige udsatte og delvist lovløse boligområder, hvor beboere med ikke mindst ikke-vestlig baggrund lever et helt andet liv end andre svenskere. Et fænomen, der i Sverige kaldes utenforskap.

Når det gælder de såkaldte foreign fighters fra henholdsvis Danmark og Sverige i bl.a. Syrien gælder det, at 145 fra Danmark har været afsted, mens omkring 300 svenskere er draget i kamp for kalifatet.

Ifølge Magnus Ranstorp er alle de omkring 2.000 islamister i Sverige aktive i og omkring de ekstremistiske miljøer. Nogle af dem hjælper til med logistisk støtte og penge, andre rekrutterer eller propaganderer, og alle er de på en eller anden måde forbundet med et større, internationalt netværk for IS og Al-Qaeda.

»Men det er få af dem, der lige nu og her er klar til at begå terror,« siger han.

Han vurderer, at der er flere end de 2.000 ekstreme muslimer i Sverige.

»De her, der er dem, Säpo er særligt opmærksom på. De er dukket op i forbindelse med kortlægning og udforskning af miljøet,« siger han.

Men de er alle potentielt farlig, tilføjer han. Det er derfor, der bliver holdt øje med dem. Han henviser til, at to personer med tilknytning til Sverige deltog i de store terrorangreb i Paris og Bruxelles. Den ene kom fra Malmø, den anden havde søgt asyl i Sverige. Begge havde været i Syrien for at kæmpe.