Det vil vi have: Blege jomfruer og mørke mænd

Kvinder skal stadig være blege og dydige, og mænd skal være mørke og farlige. Kønsklicheerne lever i bedste velgående i vores underbevidsthed, viser undersøgelse.

Foto: Tegning: Claus Bigum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til trods for mange års kønskamp og ligestillingsdebat er det stadig den uskyldige, blege og jomfruelige kvindefigur, som tiltrækker de fleste mænd. I hvert fald underbevidst. Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i en canadisk undersøgelse af mænds og kvinders smagspræferencer fra University of Toronto. Kvinder foretrækker til gengæld de mere mørkhudede mandetyper, som de forbinder med virilitet, fare og mystik.

De canadiske forskere har undersøgt 2.000 reklamefotografier af både mænd og kvinder. Og det viser sig, at hvide kvinder i gennemsnit havde 15,2 procent lysere hud end deres hvide mandlige modparter. Ligeledes havde sorte kvinder i gennemsnit 11,1 procent lysere hud end deres mørke mandlige kønsfæller. Mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitetscenter er ikke overrasket over undersøgelsens resultat. Han fremhæver kvinder som Marilyn Monroe og Nicole Kidman som eksempler på den foretrukne kvindetype, der har henrykket mænd gennem årtier.

»Der findes nogle meget stærke arketyper for den perfekte kvinde. Man kan sige, at globaliseringen har udbredt forestillingen om den rene, lyshudede, lækre, blonde kvinde. Selv kvinder som aldrig kan blive rigtig lyse eller blonde forsøger at tilpasse sig. Det ligger i vores socialisering og er meget svært at få afmystificeret,« siger han.

Moralsk smag
Forskerne har udvalgt modeller fra reklamefotografier, fordi man mener, at modellerne anses for at være de mest tiltrækkende på tværs af race og køn. Der er dog ikke kun tale om smagløgenes dom, men også en moralsk dom, når mænd kigger efter det blege og blonde, og kvinder kigger efter mørke og farlige, forklarer Dr. Shyon Baumann, som er medforfatter til undersøgelsen.

»Vores research viser, at vores æstetiske præfencer hænger sammen med vores moralske præferencer. Inden for de forskellige kulturer har vi nogle idealer om, hvordan kvinder skal se ud og opføre sig,« siger han til The Independent og forklarer, at mørke og lyse individer tillægges forskellige kvaliteter. Til gengæld vurderer vi ting som vægt, næsens udformning og højde på et bevidst plan.

Blege mænd og mørke kvinder skal dog ikke helt fortvivle, mener Kenneth Reinicke.

»Der er en demokratisering i gang af vores skønhedsidealer, men så længe markedet promoverer de her forestillinger, så er det selvfølgelig svært at ændre,« siger han.