»Det vigtigste er at komme væk fra Danmark hurtigst muligt«

Hver dag står hundredvis af flygtninge af toget på Københavns Hovedbanegård for at rejse hurtigst muligt videre til Sverige og Norge for at søge asyl. Deres største frygt: at blive fanget og tvunget til at blive i Danmark. Berlingske har mødt tre af dem.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

30-årige Mohammad smiler lettet. Der er ikke noget politi på sporet og heller ikke på perronen, så der er en god chance for, at planen virker: Hurtigst muligt at skaffe tre envejsbilletter til Stokholm, så han, lillebroderen Ibrahim og deres ven Hussein kan fortsætte deres flugt fra den syriske borgerkrig til Sverige.

Klokken er 12:15 søndag middag og de tre syrere er lige steget af toget fra Hamburg sammen med omtrent 80-100 andre flygtninge, der ligesom dem går forsigtigt ud med angste blikke og en enkelt bærepose i hånden, der rummer deres få ejendele. Over halvdelen af passagerne, der stiger af toget, har tydeligt ikke-vestligt udseende.

»Hvornår går toget til Stokholm - det er snart, ik?« spørger Mohammad mig og den herboende arabiske mand, som hjælper dem med at komme videre. »Det vigtigste er at komme hurtigst muligt væk fra Danmark.«

Det er kun 12 timer før Inger Støjbergs omdiskuterede flygtningeannoncer bliver trykt i libanesiske aviser for at sende et signal om, at Danmark ikke er »et attraktivt land« at søge asyl i. Og kun 12 timer før politiet fanger 170 flygtninge i toget ved Rødby Havn og hele Danmark er på den anden ende for at diskutere, hvordan vi kan lukke grænserne mod syd, så landet ikke bliver løbet over ende af illegale immigranter fra Tyskland.

Men skal man tro de tre mænd på Københavns Banegård har Danmark ikke noget at være bange for. Hver eneste dag de sidste mange måneder er hundredvis af flygtninge stået af toget i København uden at hverken politiet eller DSB har taget større notits af det. Og forklaringen er klar:

»Vi vil ikke være her. Vi ved godt, at reglerne er meget svære og at vi ikke er velkomne. Vi vil videre, til Sverige,« siger Mohammad Shaban.

25.000 kroner

De tre syrere har været undervejs i 12 dage fra Syrien, med båd over Tyrkiet, gennem Makedonien, Serbien og Ungarn. Ligesom tusindvis af andre flygtninge blev de fanget på banegården i Budapest i sidste uge, og da der ikke var udsigter til at komme videre derfra med tog, betalte de 600 euro til en menneskesmugler, som de ventede to dage på i en skov nær Donau-floden, før han dukkede op for at køre dem med bil til Tyskland.

Herfra har de selv taget et tog fra Hamburg til Københavns Hovedbanegård, hvor de altså mødes med en bekendt af en bekendt, der hjælper dem med at købe togbilletter på stationen og sender dem videre med Øresundstoget - uden betaling.

Så heldige er langtfra alle flygtninge. Ved siden af os på perronen hører vi en irakisk mand råbe »Efter mig i en række«. Bag ham går omkring 25 grundangste irakere. Han er menneskesmugler og har taget sig en god betaling for at være irakernes »rejseguide«.

»Lad os trække lidt væk«, siger den herboende hjælper, som Berlingske følges med. Det er bedst ikke at tiltrække for meget opmærksomhed ved at stå i for store grupper.

De tre syreres flugt er løbet op i omkring 25.000 kr. alt inklusiv pr. person. Ibrahim åbner sin bæltetaske for at vise minderne frem. I bunden ligger byttepenge fra Tyrkiet, Makedonien, Serbien, Ungarn og nu Danmark. Hver gang betaler de i euro, og hver gang får de småpenge tilbage i den lokale valuta.

Sverige er det bedste

Egentlig var de blevet anbefalet at søge asyl i Tyskland, fordi landet har meddelt at de giver alle syrere opholdstilladelse. Men på grund af det store boom de sidste uge er sagsbehandlingstiderne blevet så lange, at Tyskland ikke længere er »nummer et« på ønskelisten. Desuden har flere af dem venner og netværk i Sverige.

Vigtigst af alt er det dog ikke at havne i Danmark.

»Hvis politiet fanger os og vil tage vores fingeraftryk vil vi nægte eller stikke af. Vi vil ikke blive her,« siger Ibrahim.

Jeg  må ikke misforstå dem, forklarer Hussein. De er sikre på, at Danmark er et dejligt land - for danskere. Menneskene er »hundrede gange smukkere end i Tyskland« og alt ser fredeligt ud.

»Men i Sverige kan vi få permanent ophold, så vi kan rejse tilbage og besøge familien, og der kan vi arbejde, så vi kan genopbygge vores liv. Vi vil bare gerne have stabilitet,« siger han.

I Danmark ved man ikke, hvornår nogen ændrer reglerne til det værre igen.

Før de stiger på toget, kobler de sig på den herboende hjælpers internet, så de kan ringe til deres familie og sige at de klarede den. Om ti minutter går toget til Malmø og derfra videre til Stokholm. Ingen af dem har spist de sidste 2 dage, men det gør ikke noget siger de, for nu er de tæt på målet.

De hopper ind i Øresundstoget. Stadig intet politi. De er lettede, og næsten fremme.