Det ved vi om den forliste ubåd »UC3 Nautilus«

Natten til fredag blev en privatejet ubåd meldt savnet. Ubåden og ejeren er fundet, men en svensk, kvindelig journalist, som også skulle have været ombord, er fortsat meldt savnet.

Verdens største privatbyggede ubåd 'Nautilus' med to personer, u-bådens ejer Peter Madsen samt en journalist ombord, blev fredag d. 11. august 2017 meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den selvbyggede ubåd »UC3 Nautilus«, der havde opfinderen Peter Madsen og en svensk journalist ombord, blev meldt savnet natten til fredag klokken 02:30, da den ikke var vendt tilbage til det aftalte tidspunkt.

Peter Madsen har selv designet og bygget ubåden sammen med andre ubådsentusiaster. Han er også kendt som raketbygger.

Det var en tydeligt rystet Peter Madsen, der midt på dagen fredag blev reddet op af vandet af en lystsejler. Han kom i land ved Dragør havn og eskorteret af politiet hen til en politibil iklædt en grøn heldragt. Berlingskes udsendte talte med opfinderen kort efter, han var kommet i land.

»Jeg har det helt OK, omstændighederne taget i betragtning. Ubåden sank derude på grund af en fejl på en ventil,« siger Peter Madsen til Berlingske.

Var det alvorligt?

»Sådan en situation er altid alvorlig,« siger han og fortæller:

»Jeg er rigtig ked af det. Nautilus er gået ned. Jeg ved ikke, om jeg kommer til at se den igen,« siger Peter Madsen.

Peter Madsen fortæller, at der er opstod problemer med ventilen og balasttanken i båden, og da den begyndte at tage vand ind gik det efter sigende »lynhurtigt«. Båden blev ifølge Peter Madsen fyldt med vand på 30 sekunder. Ubåden sank kort tid efter, at den blev spottet ved Køge Bugt. Ifølge Peter Madsen sank ubåden på grund af tekniske problemer med en ballasttank.

Fra Dragør Havn blev Peter Madsen ekskorteret væk i politibil.

Efter en vellykket redningsaktion tog sagen om den private ubåd imidlertid en ny drejning:

For det var ikke kun Peter Madsen, der var passager på »UC3 Nautilus«. En svensk, kvindelig journalist var også med ombord. Men da ubåden blev fundet, var det kun Peter Madsen, som kom i land. Svensk politi oplyste til TV2, at kvinden er blevt meldt savnet.

Ifølge Forsvarets Operationscenter, var det hendes kæreste, der meldte båden savnet i første omgang. Journalisten skulle angiveligt arbejde for magasinet Wired, og var ifølge Sydsvenskan med ombord for at lave en reportage om Peter Madsen.

Ifølge Forsvaret, oplyste Peter Madsen, at den kvindelige journalist var blevet sat af i København torsdag aften.

Københavns Politi skriver på Twitter, at man er i gang med at »undersøge de nærmere omstændigheder« i sagen.

Vicepolitiinspektør Jens Møller fra Københavns Politi oplyser til Ritzau, at dykkere skal undersøge den forliste ubåd.

Københavns Politi vil ikke kommentere sagen yderligere, men oplyser ifølge BT, at de ikke forventer at anholde Peter Madsen.