Det ved vi om den 16-årige konvertit fra Kundby

Den 16-årige piges adfærd ændrede sig markant et halvt år inden, hun blev anholdt og sigtet for at planlægge terror.

Arkivfoto: Fredag udkom anklageskriftet i sagen mod den 16-årige Kundby-pige, hvor nye detaljer kom frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Den 16-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler, lignede de fleste andre teenagepiger i den alder for få år siden.

Før efteråret 2015 var det primært træning, shopping og Netflix, der fyldte i hendes liv, skal man tro hendes aktiviteter på de sociale medier. Hun gik op i make-up og sit udseende, og blev ofte rost for sit kønne ydre på ask.fm. Det er et medie, som hun flittigt har brugt, hvor unge mennesker spørger hinanden om alt fra meningen med livet til, hvad de har spist til aften.

Hendes yndlingsange var Celine Dions »Because You Loved Me« og Phil Collins »You’ll be in my heart«. Hun gik meget op i dyrevelfærd, hvor særligt katte havde en stor plads i hendes hjerte, og så foretrak hun energidrikken Red Bull over Cults version.

Men på et tidspunkt midt i 2015 skete der noget.

Konverterer til islam

I en længere periode var den 16-årige pige ikke synderligt aktiv på sociale medier – med undtagelse af et »check in« på Facebook fra Tyrkiet. Nogle uger senere, da hun var tilbage i Danmark og på de sociale medier igen, ændrede hun adfærd.

I en opdatering sidst i oktober fortæller hun, at hun 17. oktober 2015 konverterede til islam, og at dagen derfor er den bedste i hendes liv. Da hun blev spurgt om, hvorfor hun er konverteret, svarede hun:

»Fordi jeg havde læst meget om islam, og kunne relatere til det hele, og jeg følte, det var det mest rigtige, jeg kunne gøre. Jeg fandt endelig meningen med livet.«

Ifølge eget udsagn stoppede hun samtidig med at drikke alkohol, hun begynder at citere vers fra koranen på flere sociale medier, og forholder sig til jihad. Blandt andet blev hun spurgt, hvad jihad er, hvortil hun svarede »Hellig krig, skat«. På spørgsmålet om hvorvidt hun støtter jihad, svarede hun kort: »Ja«.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nogenlunde samtidig blev hun medlem af grupper for konvertitter i Danmark på Facebook, og viste her også interesse for det islamistiske parti Hizb ut-Tahrir.

I de sidste måneder af 2015 figurerede hun flere gange på billeder med en attrappistol i hånden.

Ny omgangskreds

Også hendes omgangskreds ændrer sig i perioden, og hun gav udtryk for, at hun gerne vil på en efterskole med muslimske elever, men at »kommunen/min mor« ikke synes, det var en god idé.

Da den 16-årige pige blev anholdt 13. januar sidste år, boede hun i en villa i Kundby i Nordvestsjælland. Forinden har hun flyttet en del rundt og har været elev på flere skoler, blandt andet Sydskolen i Fårevejle, som er en af de to skoler, hun ifølge anklageskriftet planlagde at bombe.

Naboer på villavejen i Kundby har tidligere over for Berlingske beskrevet den 16-årige pige som indelukket og som en, der holder sig for sig selv.

Det står endnu over i det uvisse, hvad der fik pigen til at ændre sig så radikalt. Men på ask.fm er der flere indikationer på, at hun har fået en kæreste, som bor langt væk, der kan have spillet en rolle.

Hun har desuden beskrevet den 25-årige mand fra Østjylland, der har været sigtet for at hjælpe hende med planlægningen, som sin bedste ven. Manden har tidligere været i Syrien, hvor han angiveligt har kæmpet for Islamisk Stat.