Det var mod reglerne at nægte somaliske børn skolegang: »De er blevet taget som gidsler i et limbo mellem myndighederne«

Det var mod reglerne, at tre somaliske børn blev taget ud af folkeskolen i slutningen af 2018, viser et nyt svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Storesøster Ruwayda Abdisalan Hussein er utilfreds med, hvordan familiens sag er blevet håndteret.

Tre børn i en somalisk familie blev i slutningen af sidste år hevet ud af folkeskolen af kommunen. De seneste tre måneder har de oplevet en voldsomt omskiftelig tilværelse i tre forskellige skoler i Nyborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bager

Den somaliske familie Abdisalan Hussein kom i slutningen af 2018 i fokus, fordi familiens opholdstilladelse ikke var blevet forlænget, og de derfor blev bedt om at rejse hjem til Somalia.

Det betød samtidig, at Nyborg Kommune lukkede for pengekassen og valgte at tage de tre børn, Raida, Riyan og Abdullahi Abdisalan Hussein på henholdsvis 15, 12 og seks år, ud af folkeskolen.

Men det var en fejlbeslutning, fremgår det nu af et svar til kommunen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Henrik Vestergaard Stokholm

»De blev hevet ud af deres hverdag og normale rammer. Det er at svigte børn.«


Det forholder sig nemlig sådan, at det er kommunens pligt at sikre undervisning til og med 9. klasse, så længe børnene ikke opholder sig på et asylcenter – og det gør de tre børn fra Nyborg ikke.

De sidste par måneder har været hårde for de tre børn, men de er glade for, at de nu kan få lov til at komme tilbage til Birkhovedskolen i Nyborg, fortæller deres 16-årige storesøster, Ruwayda Abdisalan Hussein.

»De har været kede af det, men nu er de rigtig glade, for de savner deres kammerater. Og hvis de er glade, er jeg glad,« fortæller hun.

Hun er dog utilfreds med, hvordan hele sagen er blevet håndteret de seneste par måneder.

»Der er sket så mange ting, som har været en fejl. Og det har ikke været i orden. Alle bør have ret til at få skolegang,« siger hun.

»De er blevet taget som gidsler«

Efter at de tre børn blev smidt ud af folkeskolen, modtag de i en overgang undervisning fra frivillige lærere fra Nyborg Gymnasium, hvor deres ældre søskende går.

Rektor Henrik Vestergaard Stokholm har fulgt familiens sag, og han mener, at de sidste tre måneder har været »uskønne« og »tumulte«.

»Det er dejligt, at den her afgørelse er kommet, og jeg er utrolig lettet på børnenes vegne. Men samtidig er jeg ked af, at det har taget så lang tid. Børnene har været væk fra skolen siden slutningen af november. De har bagefter været lidt hos os og så på en friskole, så det har været en rigtig omskiftelig periode, som ikke er godt for dem,« siger han og tilføjer:

»Jeg synes, at de er blevet taget som gidsler i et limbo mellem myndighederne. Taberne har været børnene. Den første måned sad de jo bare derhjemme og kiggede. De blev hevet ud af deres hverdag og normale rammer. Det er at svigte børn, når det foregår sådan her.«

Borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), fortæller, at kommunen dengang fulgte en vejledning fra ministeriet, og at børnene derfor blev taget ud af skolen.

»Vi har fået en anvisning, og den fulgte vi. Nu har vi fået en ny anvisning, der bestemmer noget andet. Den følger vi selvfølgelig, og det er sat i gang. Vi har spurgt om de her ting i december 2018 og rykket for svar flere gange. Det har taget alt for lang tid, og det er ikke i orden, at vi har skulle vente så længe. Det er ikke rimeligt,« siger han til Fyens Stiftstidende.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil nu sætte et arbejde i gang for at se på mulige opstramninger på området.

»Nyborg Kommune har bedt om en redegørelse for de gældende regler, og det har de nu fået. For mig er det vigtigt, at vores lovgivning understøtter en effektiv udsendelse af udlændinge, som har fået inddraget eller nægtet forlænget deres opholdstilladelse, og som derfor ikke længere har ret til at opholde sig her i landet,« lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til DR.

Den endelige beslutning om børnenes skolegang skal tages på et møde i kommunens skole- og dagtilbudsudvalg den 6. marts. Indtil da kan børnene vende tilbage til folkeskolen.