»Det var ikke kun for sjov!«

Den »Årets Dansker«-nominerede fiktive radiojournalist Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Radio24syv er opfundet af Frederik Cilius Jørgensen og Rasmus Bruun, som ser karakteren som en ventil for de danskere, der er løbet træt i politisk spin og medieselvfedme.

Radiojournalisten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius Jørgensen) fra Den Korte Radioavis på Radio 24syv siger lige, hvad der passer hende - uden filter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Hvis man lytter og ser godt efter, kan man sagtens finde spor af Kirsten Birgits malmfulde, nordsjællandske sprogtone og selvbevidste væremåde hos Frederik Cilius Jørgensen, selv om der er skruet væsentligt ned for arrogancen. Men den tydelige diktion og den ordrige måde at forklare på, har skuespilleren tilfælles med sin karakter, Radio24syvs vældige journalistlegende, hvis fulde navn er det ikke mindre imposante Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

Kirsten Birgit, der er blevet en af den anarkistiske radiostations største folkelige hits, adskiller sig fra de øvrige nominerede til Berlingskes »Årets Dansker«-pris ved ikke at være et virkeligt menneske, men en fiktiv karakter.

Ikke desto mindre hævder Kirsten Birgits ophavsmænd, Frederik Cilius Jørgensen og Rasmus Bruun, at radiojournalisten efterhånden har fået et eget liv. Det kan blandt andet aflæses af de mange lyttere, der henvender sig direkte til Kirsten Birgit og hendes platform på Radio24syv, Den Korte Radioavis.

»Folk skriver til hende med ideer til Den Korte Radioavis. Det er ikke sådan, at de foreslår os emner, som karakteren kan tage op,« siger Frederik Cilius Jørgensen.

Karakteren er blevet beskrevet som »en kombination af Ulla Terkelsen, Karen Thisted, Mette Fugl og Lone Kühlmann«, men Kirsten Birgit er sandelig ikke kommet nemt til sin status som en af de mest farverige og fyldige personligheder, som nogen i landet nogensinde har fundet på.

Ifølge legenden er hun oplært på DR TV Avisen »under« Jørgen Schleimann, hvor hun vandt kollegial respekt, da hun gravede sig ned i den omfattende »malerhjerne­skandale«. Siden satte hun, i fiktionens verden, sit præg på en række afdelinger i DR, heriblandt udlandsredaktionen, hvor hun blandt andet dækkede krigen i Tjetjenien i 1990erne.

Rædslerne på fronten lagde kimen til både en heroisk kamp med alkoholisme og den depression, der tvang hende fra jobbet og ud i en retræte, der først endte, da hun returnerede som korrespondent i februar 2015 på Den Korte Radioavis, større og skarpere end nogensinde før.

Frederik Cilius Jørgensen

»Vi er i dag vidne til en form for våbenkapløb mellem journalister og politikere, hvor sidstnævnte bruger så meget spin, at jeg tror, at de fleste i befolkningen har en følelse af, at de lyver.«


I løbet af den daglige times sendeflade kommenterer Kirsten Birgit dagens nyheder med sine knastørre sarkasmer, mildt irettesat af den langmodige redaktør Rasmus, som til gengæld må finde sig at blive kaldt både »klovn« og »idiot« af sin stjernejournalist.

»Kirsten Birgit er et mix af Ulla, Lone og Mette, altså kvinder med så lange karriereforløb, at man til sidst er holdt op med at stille spørgsmålstegn ved deres kunnen. Det er take it or leave it! Altså lidt som Ghita Nørby eller Stig Møller, hvis man skulle finde en mandlig udgave,« siger Frederik Cilius Jørgensen med reference til et højlydt Radio24syv-interview med den aldrende, men meget livlige Steppeulvene-guitarist.

Kirsten Birgit-figuren blev ret hurtigt til efter Radio24syv-chef Mads Brüggers insisteren på, at Frederik Cilius Jørgensen skulle optræde som kvinde i et planlagt politisk satireprogram. Det var Frederik noget loren ved, og derfor blev der lavet to prøveproduktioner – et hvor Frederik var mand, og et hvor han var kvinde. Gennemlytningen af de to programmer levnede ingen tvivl, og Frederik Cilius Jørgensen måtte trække i nederdelen.

»Jeg mener i den grad, at det, vi laver, er public service i og med, at vi involverer vores publikum på en hel ny måde,« fastslår Frederik Cilius Jørgensen (th.), som har skabt figuren Kirsten Birgit sammen med kollegaen Rasmus Bruun (tv.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Kirsten Birgit ligger i virkeligheden ikke fjernt fra hverken Frederik Cilius Jørgensen eller Rasmus Bruuns personligheder og holdninger.

»Vi kan li’ hendes mangel på moralisme og hendes kontante facon, der er stik imod al politisk korrekthed. Det ligger ikke så langt fra min egen holdning. Faktisk er det Rasmus, der skal spille mest, for hans forsagte karakter er længere væk fra ham selv,« siger Frederiks Cilius Jørgensen.

Et nøgletræk ved Kirsten Birgit er hendes mangel på selvindsigt, hvilket er en grundpræmis, når man skal skabe en morsom karakter, siger hendes skabere. Samme træk kan nemlig bruges til at gøre nar af folk, der afslører samme mangel på proportioner, når det drejer sig om deres egen status.

»Vi plukker fra folk, der optræder i medierne. Per Arnoldi medvirkede i en optagelse, hvor han på en utrolig selvfed måde slår fast, at ingen anden kan lave den kunst, han laver. Det kunne Kirsten Birgit bruge direkte, for hun sætter bestemt heller ikke sit lys under en skæppe,« siger Rasmus Bruun.

De to satirikere mener dog, at Kirsten Birgits popularitet først og fremmest skyldes hendes kritik af mediernes magtesløshed over for magtens retoriske mediekneb.

»Vi er i dag vidne til en form for våbenkapløb mellem journalister og politikere, hvor sidstnævnte bruger så meget spin, at jeg tror, at de fleste i befolkningen har en følelse af, at de lyver eller i hvert fald ikke længere fortæller hele sandheden,« siger Frederik Cilius Jørgensen.

Han nævner det nylige TV-interview, hvori statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flere gange gentager, at hans medieombruste forsvarsminister, Carl Holst, har ringet til ham og »roligt og fattet bedt om at få lov til at aftræde sin stilling«.

»Vi ved jo godt, at det ikke forholdt sig sådan. Carl Holst blev sandsynligvis ringet op og fyret den dag, finansloven blev præsenteret, så man kunne fjerne fokus fra den. Det er danskerne udmærket klar over, og derfor tror jeg, at de ser en slags ventil i en Kirsten Birgit som uden videre kan sige: »Han står jo og lyver« uden at skulle tage hensyn til injurielovgivningen,« siger Frederik Cilius Jørgensen.

Både han og Rasmus Bruun understreger, at de ikke er journalister, men satirikere. Hvis lyttere og politikere vil tage indholdet seriøst, er de dog velkomne til det.

»Det er bare satire, men folk må gerne høre nogle sandheder i det, hvis de vil det. Vores primære mål er dog at lave et underholdende radioprogram,« siger Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm ... undskyld Frederik Cilius Jørgensen.

Når det så er sagt, så har parret nogle ufravigelige regler for, hvordan satiren skal være, så at det kan afkodes af lytterne. Når de citerer Carl Holst for noget, han siger til Berlingske, så citerer de korrekt. Men hvis han siger noget til Den Korte Radioavis, så er det noget de har fundet på.

»Eller hvis det er noget, som Den Korte Radioavis har »erfaret«, som for eksempel at Michael Dyrby vil lave en erotisk kabaret for at få retten til sin krop tilbage, så er det også noget, vi har fundet på. Og den opskrift tror jeg, at de fleste har forstået efterhånden,« siger Rasmus Bruun.

»Kirsten Birgit er en illusion, som vi gør meget ud af, og vi har ikke ret til at ødelægge den. Nu er folk gået med til den leg, vi laver her, og så skal vi ikke tage parykken af og sige, at det hele bare var for sjov,« siger Frederik Cilius Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ikke desto mindre har politikere som Ulla Tørnæs (V) og Morten Løkkegaard (V) kritiseret Den Korte Radioavis for ikke at honorere sin public service-forpligtelse, når Kirsten Birgit i øjeblikket arbejder ihærdigt for et »NEJ« til at afskaffe Danmarks retsforbehold. Og når hun indforskriver sin såkaldte »trollehær« af frivillige internetbrugere til at bestorme ja-sigerne med kritiske spørgsmål på deres facebooksider.

»Jeg mener i den grad, at det, vi laver, er public service i og med, at vi involverer vores publikum på en hel ny måde. Samtidig er det jo nærmest kun ja-siden, der er været repræsenteret i medierne, da de både har det store flertal i Folketinget og alle ressourcerne,« siger Frederik Cilius Jørgensen, som mener, at Kirsten Birgits kampagne for et nej i lige så høj grad er en satire på nej-sidens ubehjælpsomme kampagne.

Men hvor længe vil Kirsten Birgit så få lov til at fortsætte sin skarpe dissektion af danskernes medievirkelighed? Det er ikke kun op til Frederik Cilius Jørgensen og Rasmus Bruun, der har fået ny respekt for den opgave de har pålagt sig. Ikke mindst når de hører fra lyttere, at Kirsten Birgit er den eneste nyhedsformidling, de bruger – altså ikke ulig den status som Jon Stewart fik i USA med det nyheds­satiriske »The Daily Show«.

»Kirsten Birgit er en illusion, som vi gør meget ud af, og vi har ikke ret til at ødelægge den. Nu er folk gået med til den leg, vi laver her, og så skal vi ikke tage parykken af og sige, at det hele bare var for sjov,« siger Frederik Cilius Jørgensen.